KLIMA

Norsk ungdom vil demonstrere

KAMPKLARE: Henrik Thommesen (18) leder i Oslo Rød Ungdom,  Linn-Elise Øhn Mehlen (18) og Torstein Aas (18) vil vise sitt engasjement i København. Det kommer titusener av andre gjøre.
KAMPKLARE: Henrik Thommesen (18) leder i Oslo Rød Ungdom, Linn-Elise Øhn Mehlen (18) og Torstein Aas (18) vil vise sitt engasjement i København. Det kommer titusener av andre gjøre. Bilde: Mona Sprenger
Kjetil Malkenes Hovland
7. des. 2009 - 13:24

– Det er greit om det blir litt bråk, sier Torstein Aas (18) i Rød Ungdom.

– Det viser at det er ungdom med empati for verden. Det er en ganske prekær sak det er snakk om.

Aktivisten er en av mange unge nordmenn som reiser til København i disse dager. Rød Ungdom setter opp busser.

Det samme gjør Internasjonale sosialister, Blitz, Hausmania-miljøet og miljøvernorganisasjoner.

– Til sammen blir vi vel 200 til 300 norske. Vi skal på en stor demonstrasjon med et rolig fokus, sier Linn-Elise Øhn Mehlen (18).

50 000 demonstranter

En av de planlagte demonstrasjonene under klimatoppmøtet heter ”Seal the deal” og foregår 12. desember. Den alene er ventet å trekke 50 000 personer.

Det kan bli mye bråk. Antikapitalistiske grupper som «Never trust a COP» har erklært krig mot hele møtet.

De hevder at en klimaavtale bare gir nye muligheter for kapitalister til å fortsette sine «mantraer om uendelig økonomisk vekst,» som de skriver på nettstedet sitt.

– Vi drar nedover for å vise at vi er uenige med hele konseptet. Uansett vil det som kommer ut av møtet bli for lite offensivt, mener Øhn Mehlen.

Gruppen «Not your business» protesterer mot at energiselskaper deltar i forhandlingene, og mener de driver lobbyvirksomhet for «falske løsninger» som kvotehandel med CO2.

Mugabe og Obama

Blant gjestene finner vi så langt 75 toppledere, blant dem Zimbabwes diktator Robert Mugabe og USAs president Barack Obama.

Med slike gjester er det rimelig å vente demonstrasjoner, men også svært strenge sikkerhetstiltak.

Dansk politi er godt forberedt. De har skaffet seg en vannkanon som kan spyle ut vann kombinert med tåregass. Den skal slokke branner og stoppe demonstranter. Politiet forsøker nå å få fjernet mest mulig løs brostein fra gatene.

De har rett til å arrestere folk i 12 timer uten lov og dom hvis de forventer bråk, og gir 40 dagers varetekt for dem som hindrer politiets arbeid.

– Skal ikke lage bråk

Det er kun satt av 200 fengselsplasser til møtet. Gymsaler vil derfor bli tatt i bruk som ekstraplasser.

– Alle som reiser med Rød Ungdom har skrevet under på at de ikke skal involvere seg i bråk, forsikrer leder i Oslo Rød Ungdom, Henrik Thommesen, som er klar på at dette er en sak han brenner for.

– Vi vil ha en konkret plan for hvordan utslippene kan kuttes, og hvor USA og Kina inngår forpliktende løfter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.