NYHETER_BYGG

Norsk trevirke blir tropisk

Leif Haaland
8. aug. 2003 - 11:09

Dekksplanker som ser ut som teak, møbler i tilsynelatende tropiske tresorter eller norsk trevirke som står like lenge utendørs som forbudt trykkimpregnert materiale - dette er ikke lenger bare en ønskedrøm.

Det norske selskapet Wood Polymer Technologies (WPT) har utviklet en miljøvennlig, biobasert behandlingsmetode for å forbedre egenskapene til nordiske tresorter.

Trevirket herdes med stoffer utvunnet av planter - furfurylalcohol. Både furu og løvtrær kan behandles. Etter behandlingen vil alle tresortene få lang levetid utendørs - kanskje lengre enn tidligere impregnert virke.

Behandlingen tilfører treet en mørk brun farge. Slikt trevirke kan dermed også brukes innendørs til gulv, parkett og møbler. Og de får minst like gode egenskaper som tropisk virke.

Godt dokumentert

Behandlingen er utviklet i samarbeid med Woodtech i Canada, Trätek i Sverige og Skogforsk. I utlandet er metoden godt dokumentert og har fått stor oppmerksomhet.

De biobaserte kjemikaliene som er utvunnet av planter, kan være rester etter sukkerroer, maiskolber, bjørk osv. Behandlingen kan foretas i samme anlegg som ble benyttet til trykkimpregnering med de nå forbudte stoffene arsen og krom.

De plantebaserte impregneringsstoffene vaskes ikke ut. Virket blir litt sprøere enn vanlig trelast. Dette må det tas hensyn til for bærende konstruksjoner til terrasser o.l. Men stoffet er ikke giftig. Rester og kapp kan brennes og avgir ikke mer giftig utslipp enn ubehandlet treverk.

Motstandsdyktig

Tester viser at pæleorm ikke angriper dette materialet. Den unngår pilarer og pæler som benyttes i saltvann. Pæler og annet behandlet treverk tåler også godt kontakt med jord.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Det er utført tester på inntil sju år på disse områdene. De viste at selv de beste gamle impregneringsmetodene ikke var like motstandsdyktige som de nye med miljøvennlig impregnering, sier daglig ledet i WPT, Per Arne Sørlien.

Selskapet ønsker å tilby denne teknologien til produsenter som vil gå over til miljøvennlige metoder. Sørlien mener at dagens miljøskadelige impregnerte materialer ikke bør byttes ut med plast og metaller, men med egnede tresorter.

Miljøvennlig behandling av europeiske tresorter vil ikke bare gi gode produkter. Det vil også skaffe arbeid, redusere import og gi grunnlag for eksport på sikt. Vi må bruke mye mindre teak og andre tropiske tresorter dersom vi vil beholde den verdifulle regnskogen

Trår til i Norge

Mens andre selskaper flytter produksjonen ut av landet, etablerer WPT en betydelig produksjon i Telemark.

- Nærhet til FoU-miljøer, selskapets øvrige ressurser og markedet veier tyngre enn besparelser i lønnskostnader, sier Sørlien.

Anlegget bygges i Hydro Porsgrunn Industripark på Hærøya. Det skal drives i et samarbeid mellom WPT, Boen Bruk AS og Osco AS. Årlig kapasitet blir på 5000 kubikkmeter og produktene kommer på markedet nå i september.

Boen Bruk Parkett utenfor Kristiansand er større ute enn hjemme. For tre år siden startet bedriften å produsere etter WPT-metoden. Det begynte med at natene i eksklusive skipsgulv - som ble produsert av en tropisk tresort - ble erstattet med et WPT-produkt.

Langt fremme

Det er nå slutt på privat bruk av de velkjente impregnerte materialene med krom, arsen og kreosot som gjør norsk furu holdbar i årevis mot råte. Norge har langt strengere regler for CCA-impregnert virke enn resten av Europa, unntatt Danmark.

Men fortsatt er krom-, arsen- og kreosotimpregnerte materialer tillatt brukt av vegvesenet, landbruket og norsk næringsliv ellers. Det er ikke lett å finne alternative materialer som tåler nordisk, værhardt klima i årevis. Det er heller ikke mange alternativer til tropiske tresorter innendørs til parkett og møbler. Men WPT mener å ha funnet en løsning.

- WPT har ikke søkt Nordisk Träbeskyttelsesråd (NTR) om godkjenning ennå. Men jeg ser på dette produktet som meget interessant. De har i gang mange tester hvor resultatene foreløpig er vært lovende, sier Fred G. Evans ved Norsk Treteknisk Institutt.

- WPT kan imidlertid markedsføre produktene sine uten godkjenning av NTR, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.