T2

Norsk teknologi skal bli selve høydepunktet i ny flaggskip-telefon

Gir Kinect-aktige egenskaper til mobilen.

5. mars 2015 - 12:51

– Det er helt fantastisk. Nå står selskapene i kø for å snakke med oss, og de vil helst ha eksklusivitet. Det kan vi ikke gi dem, sier sjefen i Elliptic Labs, Laila Danielsen til Teknisk Ukeblad når vi besøker dem i den norske standen i Mobile World Congress i Barcelona.

Osloselskapet, som jobber med å gi mobiltelefoner et helt nytt berøringsfritt grensesnitt, er basert på utnyttelse av ultralyd. Med deres teknologi vil mobilbrukerne få en ekstra dimensjon når de skal manøvrere rundt i telefonen.

– De første telefonene fra en stor produsent kommer i år i form av en toppmodell. Jeg kan selvfølgelig ikke si fra hvem, men de kommer til å slå på stortromma. Vår teknologi blir selve høydepunktet ved denne lanseringen, stråler Danielsen.

Teknisk Ukeblad prøvde desperat å gjette på hvilken, men hun vil ikke la seg lokke til å avsløre det.

– Det er ikke grenser for hvor strengt dette er, sier hun.

Les også: Ny norsk superbrikke: – Vi i Norge kan ligge foran når vi vil

Posisjonerer i 180-graders felt

Elliptic Labs har sitt utspring fra det norske miljøet og ekspertisen rundt ultralyd. Miljøet har gitt oss selskaper og anvendelser på et bredt område innen alt fra medisin og olje til fiskeri og posisjonering. Nå kan altså dette bli en norsk suksess i mobilbransjen.

Selskapet bruker ultralyd for å finne ut hva som skjer foran skjermen på en mobil. Dette kan for så vidt kameraet også finne ut, men med ultralyd måler man også reflektert lyd, omtrent som i en radar basert på lydbølger.

Høyttaleren sender ut lyd i området rundt 40.000 Hertz. Når noe kommer inn i lydfeltet reflekteres lyden og fanges opp av en eller flere mikrofoner.

Disse lytter etter ultralyd 120 ganger i sekundet. På den måten kan mobilen posisjonere ting i et nesten 180 graders felt foran - i dette tilfelle en hånd - med millimeter nøyaktighet. Når mobilen vet akkurat hvor hånden er, åpnes et vel av nye muligheter for fantasifulle utviklere.

Lyntest: Slik er de nye Galaxy S6-modellene

Tar en selfie: adm. dire. i Elliptic Labs, Laila Danielsen demonstrerer hvor enkelt det er å ta en selfi med en liten håndbevegelse. I deler av Asia er 90 prosent av alle bilden de tar selvportretter.
Tar en selfie: adm. dire. i Elliptic Labs, Laila Danielsen demonstrerer hvor enkelt det er å ta en selfi med en liten håndbevegelse. I deler av Asia er 90 prosent av alle bilden de tar selvportretter.

Kombinerer lyd og ultralyd

– Det siste året har vi gjort veldig store fremskritt. Vi har utviklet nye algoritmer som gjør at vi kan bruke både høyttaleren og mikrofonen som allerede er på plass i mobilene. Det er ikke lenger et krav om å bygge inn spesialhøyttalere og mikrofoner for å få dette til å virke, sier teknisk sjef i Elliptic Labs, Haakon Bryhni.

– Høyttaleren kan spille av vanlig lyd og ultralyd samtidig. Dette gjør det veldig mye enklere og billigere å bygge inn teknologien vår. Men posisjoneringen blir selvfølgelig mer nøyaktig med mer enn én mikrofon.

En av anvendelsene sjefen Elliptic Labs tror vil bli populære, er å la mobilen vise informasjon i ulike lag som forandrer seg etter hvor langt unna man holder hånden. De har laget en demo som viser hvordan man kan få se meldinger og avtaler av ulike slag oppå startskjermen. Alt skifter etter hvert som hånden nærmer seg skjermen.

– Systemet har god nok oppløsning til å vise 40 lag, men det er selvfølgelig ikke praktisk. Noen få lag vil derimot gjøre det veldig mye lettere å manøvrere i det som er viktig på mobilen, sier Danielsen.

Les også: 25 smarte tips og triks til Samsung Galaxy

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Snakker med alle

Danielsen har det travelt om dagen. Hun reiser jorden rundt og snakker med alle i verdikjeden. Fra de store mobilprodusentene til de som lager mikrofoner, høyttalere og andre komponenter. Med den teknologien de har nå støtter de over halvparten av telefonene som er i markedet. De har utviklet støtte til de to viktigste signalprosessorene som brukes i mobiler. Det er disse som behandler ultralydsignalene.

—Det morsomme nå er at vi ikke trenger å ringe til dem. De ringer til oss og vil gjerne ha oss med til sine kunder. Dette er moro, stråler hun.

Les flere nyheter fra årets store mobilmesse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.