BYGG

Norsk Teknologi innrømmer: – Vi har ikke vært flinke nok

POSITIV: Administrasjonssjef Jens Lysøe er optimistisk på vegne av medlemmene. Økte krav til komfort og energieffektivitet gir mer arbeid til de som gjør tekniske installasjoner.
POSITIV: Administrasjonssjef Jens Lysøe er optimistisk på vegne av medlemmene. Økte krav til komfort og energieffektivitet gir mer arbeid til de som gjør tekniske installasjoner. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
31. mai 2010 - 13:21

Norsk Teknologi, som organiserer de tekniske entreprenørene, elektrikere, rørleggere og andre som gjør alt annet enn å føre opp bygningskroppen, regner med at de i dag har omtrent 40 prosent av verdiskapingen i byggenæringen. Og organisasjonen er trygg på at den vil øke.



Mer komfort

– Vi kjører et prosjekt vi kaller El-løftet, det går rett og slett ut på at vi ikke bare skal være fagfolkene som installerer og reparerer, men at vi også skal selge. Vi har ikke vært flinke nok til å selge inn verken produktene eller tjenestene våre, sier Jens Lysøe, administrasjonssjef i Norsk Teknologi.

Kravene til komfort øker, energieffektivisering er et voksende marked, og det offentlige vil investere i generasjonsboliger. Til sammen gjør det at det nok blir ganske mye å gjøre fremover, sier Lysøe.



Nye styringssystemer

Han venter økt salg av styringssystemer både til boliger og næringsbygg.

– Nye systemer er blitt enklere både å sette opp og å bruke. Det er enighet om å bruke KNX som standard, og vi at stadig flere tar den i bruk. De fleste produsentene er enige om å bruke den, selv om det fortsatt er noen som bruker proprietære systemer. Vi går mot en utvikling der det blir større og større grad av produktnøytralitet, tror Lysøe.



Svak vekst

Norsk Teknologi har bedt Prognosesenteret utarbeide en markedsrapport som forteller om forventet utvikling i byggenæringen. Prognosesenteret konkluderer med at det blir påbegynt 23 000 boliger i år, 28 000 neste år og 30 000 i 2012. For yrkesbygg ser ikke Prognosesenteret noen positiv utvikling før i 2012. For inneværende år venter de en nedgang på 11 prosent, så ytterligere to prosent nedgang i 2011 før det kommer en svak vekst på to prosent i 2012.

Det betyr at 3.6 millioner kvadratmeter yrkesbygg blir påbegynt i år, 3.5 millioner kvadratmeter neste år og 3.6 millioner i 2012.



Renovasjon og tilbygg

For bedriftene i Norsk Teknologi er ROT-markedet vel så interessant som nybygg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

For elektromarkedet er 33 prosent av omsetningen i ROT-markedet for yrkesbygg, deretter følger ROT-markedet for boliger med 31 prosent før nybygg for henholdsvis yrkesbygg og boliger gir 25 og 11 prosent av omsetningen.



Økende andel

Tallene fra Prognosesenteret underbygger Lysøes håp om at tekniske fag skal få større andel av markedet, men veksten er svak. For et hotell bygget i 1998 gikk 35 prosent av kostnadene til tekniske installasjoner. Dette var økt til 41 prosent i 2009.

For et tre etasjers kontorbygg med normal standard tok tekniske installasjoner 34 prosent av kaken i 1998, i 2008 hadde den økt til 38 prosent før den falt tilbake til 36 prosent i fjor. For en boligblokk med seks etasjer er veksten sterkest. Mens tekniske installasjoner tok 18 prosent i 1998 hadde det økt til 31 prosent i 2008 før det gikk tilbake til 28 prosent i fjor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.