PITSJ

Norsk teknologi gjør det mulig å dele 3D-modeller like enkelt som å dele video på YouTube

Kan revolusjonere netthandel.

Ina AndersenIna AndersenJournalist
11. aug. 2016 - 19:00

Hvorfor er det slik at du ser stillbilder når du går til IKEAs nettsider? Kunne det ikke vært mye bedre om du så møblene i 3D hvor du kunne sett gjenstanden fra alle vinkler, og ta mål for å sjekke om sofaen vil passe inn i kroken i stuen?

I TUs nye startup-serie (se faktaboks) pitsjer gründerne Fredrik Anfinsen og Kaye Hope i norske Sharemy3D sin skytjeneste til TUs lesere.

Her forteller de hvordan de vil gjøre komplekse 3D-modeller til noe alle etterhvert kan se og dele via en vanlig nettleser. 

Du kan evaluere idéen, ved å gi alt fra en til fem stjerner i boksen under enkelte av svarene. Fem stjerner er toppkarakter.

1. Idé

3D-modeller er vanskelig å dele med andre fordi de er store, krever egne programvarer og kan ofte kun vises på bestemte maskiner. 

– Vi ønsker å løse dette problemet, blant annet for bedrifter som ønsker en enkel, trygg og billig løsning for å dele sine 3D-modeller med omverden. 

– Vi tilbyr en skytjeneste hvor man enkelt kan laste opp, vise og dele 3D-modeller via epost, på egne nettsider, sosiale medier, og der alle med en nettleser kan se og utforske 3D.

1/3

Hva mener du om idéen?

Gi din vurdering:

2. Slik virker teknologien

3D-konseptet til Sharemy3D kan sammenlignes med video på YouTube, hvor man kan laste opp store videofiler. For at man enkelt skal kunne se på videoen i ettertid, komprimerer YouTube videofilen slik at man har mulighet til å laste inn videoen på få sekunder i en nettleser.

Vis mer

Etterpå kan du dele denne videoen ved å sende en link på mail, poste på Facebook eller «embedde» videoen på din egen nettside.

Alle som har tilgang til videoen kan nå se den direkte i nettleseren, på alle enheter, uten å måtte laste ned videoen for så å spille den av i et avspillingsprogram som har støtte for formatet videoen er i. 

Sharemy3D støtter 3D-modeller opp til 5 GB. For at det skal være mulig å kunne se på en så stor modell i nettleseren, må filen komprimeres.

– Vi har laget en unik komprimerings­algoritme for 3D-modeller som gjør at en 5 GB modell lastes inn på noen få sekunder i en nettleser. Vi har også laget teknologi for å pakke ut den komprimerte filen og visualisere 3D rett i nettleseren, uten noen form for plug-ins.

– Dette gjør at folk med 3D-modeller, som trenger å kommunisere modellen til eksterne eller interne personer, kan gjøre det på en like enkel måte som ved å dele en video på YouTube. 

– Mottaker slipper å vente timevis på å laste ned modellen, betale for dyre kompatible programvarer og ha en kraftig maskin for å kunne se på modellen. Alt du trenger er en nettleser og en link til modellen.

3. Innovasjonsgrad

– Et fåtall mennesker arbeider med 3D til daglig. Med vår teknologi tror vi mange bedrifter vil ta i bruk 3D på sine nettsider, i kampanjer og i arbeidsprosessen. De fleste arkitekter designer hus i 3D, men kunden får kun se stillbilder av tegningene av huset.

Arkitekten har også mulighet til å invitere kunden over til sitt kontor for å vise fram 3D-modellen av huset i den programvaren huset var designet i.

– Med vår teknologi vil denne prosessen gjøres mye enklere ved at arkitekten kun trenger å sende en link med modellen til kunden. Kunden kan åpne, utforske og kommentere på modellen med kun hjelp av en nettleser.

– Med Sharemy3D blir ikke 3D så komplisert at det bare er datakyndige personer som klarer å jobbe med formatet. Dermed vil vårt produkt gjøre en stor forskjell fordi det gjør 3D til noe hverdagslig. Vår visjon er "Enable the World to Enjoy 3D", og for å nå det målet må produktet være raskt og enkelt å bruke.

Vis mer

– Vi har brukt over ett år på å utvikle vår komprimerings­algoritme for 3D-modeller. Den er så effektiv at vi har klart å redusere en fil på 3 GB ned til 2 MB. Det er en faktor på over tusen i forskjell!

– Vi er verdensledende når det kommer til 3D-komprimering, og vi har laget en helautomatisk prosess som ikke reduserer noe av kvaliteten på veien.

– Det at vi klarer å redusere filene så mye, gjør at produktet er veldig skalerbart og kan brukes på områder som e-handel, hvor hastighet er alfa omega.

2/3

Hva mener du om innovasjonsgraden?

Gi din vurdering:

4. Potensial

Nesten alle store bedrifter som lager produkter rettet mot forbrukermarkedet lager produktene sine i 3D. IKEA, BMW, Boeing, Lego og Aker er eksempler på selskaper innenfor forskjellige segmenter som jobber med store datamengder innen 3D.

Sharemy3D er bygget på en ny teknologi som gjør at selskaper som IKEA nå kan tilby 3D-løsninger rett i nettleseren. 3D-skanning og 3D-printing er to av flere ting som gjør at vi kommer til å omgås 3D mer og mer i tiden fremover.

– Hva skal vi med en 3D-skanner hvis vi ikke kan dele det vi har skannet? Og hvor viktig er det å kunne se en 3D-modell i 3D før du kjøper den for 3D-printing? Vi i Sharemy3D tror at 3D vil bli mye mer vanlig blant privatpersonen de neste fem årene, og vi tror at du i nær fremtid vil se gjenstandene du handler på nett i 3D.

Gründerne Kaye Hope og Fredrik Anfinsen. <i>Foto: ShareMy3D</i>
Gründerne Kaye Hope og Fredrik Anfinsen. Foto: ShareMy3D

Selskaper som Google, Microsoft og Snapchat har alle planer om å gjøre om kameraet på mobilen din om til en 3D-skanner. Selskapet Lenovo slipper ut verdens første mobil med 3D-skanner allerede i år.

– Selskaper som Microsoft, Google, Facebook har brukt mye tid, penger og ressurser på å lage 3D-briller for Virtual Reality (VR). Med Sharemy3D kan du koble disse brillene direkte til mobilen og se 3D-modeller raskt med vår teknologi. Mulighetene for teknologien er uendelig.

3/3

Hva mener du om potensialet?

Gi din vurdering:

5. Hvordan skiller teknologien seg fra konkurrentenes?

– Flere har prøvd å lage en god nettbasert 3D-viser. Det de alle har til felles er at teknologien er treg, kun støtter små modeller og få formater. Sharemy3D er den raskeste 3D-viseren på markedet, og vi støtter 3D-modeller ti ganger større enn vår nærmeste konkurrent.

– Vi har foreløpig én hovedkonkurrent, SketchFab. Deres plattform appellerer direkte til privatpersoner, mens vi retter oss mot bedrifter.

– De fokuserer på å ha en åpen plattform hvor alle modeller er offentlige og søkbare. Vi tror at bedriftsmarkedet ønsker en mer privat plattform hvor de kan lagre interne modeller. Vi tilbyr også bedrifter hjelp med å integrere vår teknologi inn i deres nettsider og teknologi.

Har du stemt? Begrunn gjerne vurderingene i kommentarfeltet under saken.

TU-lesernes dom:

Idé:

Innovasjonsgrad:

Potensial:

Totalscore:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.