INDUSTRI

Norsk strøm på plass i verdens høyeste bygg

Camilla Aadland
23. apr. 2008 - 22:38

ABB i Skien har utviklet og produsert strømfordelingen til Burj Dubai.

– Jeg var der i påsken og hadde test av anleggene og opplæring med lokale ingeniører, forteller ABBs salgssjef for Midt-Østen og Afrika, Atle Taalesen.

Skremmende stort

Han er imponert over det som skal bli verdens høyeste bygg.

– Det er nesten skremmende å se hvor stort det er. Det er ekstremt høyt, og enda var det 200 meter igjen å bygge da jeg var der, forteller Taalesen.

Åtte millioner

ABBs anlegg skal distribuere elektrisk kraft på mellomspenningsnivå. Det vil si at anleggene sender kraft til alle funksjoner i bygget, som for eksempel lys og heiser. Det leverer også strøm til ventilasjon, varme og aircondition.

Kontrakten i Dubai er verdt om lag åtte millioner kroner for ABB i Skien. Men den kom ikke av seg selv.

– Vi klarte til slutt å få vridd spesifikasjonen slik at våre produkter kunne bli vurdert. I utgangspunktet hadde de sett for seg noe annet og mye mer tungvint. De ble overbevist etter en del runder om at dette var smart. Men vi jobbet i et helt år med å få komme inn og i det hele tatt bli prekvalifisert, forteller Taalesen.

Kabler i sløyfer

På grunn av byggets høyde, kan tyngden på kablene bli et problem. Det har ABB løst ved å bygge i sløyfer og fordele kablene nedover.

Det intense kontraktsarbeidet har svart seg.

– Dette betyr at vi har fått en veldig god referanse i hele regionen. Det er en del synergieffekter. Vi er nå foretrukket i alle store bygg i området, hevder salgssjefen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.