Norsk strøm på plass i verdens høyeste bygg

Burj Dubai, mer enn 800 meter høy, skal være ferdig i 2009. (Bilde: ABB)
I september 2009 åpnes verdens høyeste bygning - Burj Dubai. Høyde med tårnantenne: 818 meter. Høyde på toppen av taket: 643,3 meter. Det vil ha 164 etasjer. (Bilde: Wiki Commons)
Høyhyusbebyggelsen rundt Burj Dubai blir liten i forhold.
HØYEST: Slik vil Dubai sentrum se ut i 2009. Bygningen som koster ca. 6 mrd. kroner, skal romme hotell, forretninger, kontor og luksusleiligheter på de 160 etasjene. ILL: Skidmore, Owings & Merrill (SOM)
Burj Dubai Tower i De forente arabiske emirater blir verdens høyeste når det står ferdig i 2009, 160 etasjer - 705 meter. ILL: Skidmore, Owings & Merrill (SOM)
Caroline Wiik Svendsen i arbeid på et ringkabelanlegg i mellomspenningsfabrikken til ABB i Skien. (Bilde: Foto: Peter Tubaas/ABB)
Verdens høyeste bygg rager over alle andre i Dubai.
  • Industri

ABB i Skien har utviklet og produsert strømfordelingen til Burj Dubai.

– Jeg var der i påsken og hadde test av anleggene og opplæring med lokale ingeniører, forteller ABBs salgssjef for Midt-Østen og Afrika, Atle Taalesen.

Skremmende stort

Han er imponert over det som skal bli verdens høyeste bygg.

– Det er nesten skremmende å se hvor stort det er. Det er ekstremt høyt, og enda var det 200 meter igjen å bygge da jeg var der, forteller Taalesen.

Åtte millioner

ABBs anlegg skal distribuere elektrisk kraft på mellomspenningsnivå. Det vil si at anleggene sender kraft til alle funksjoner i bygget, som for eksempel lys og heiser. Det leverer også strøm til ventilasjon, varme og aircondition.

Kontrakten i Dubai er verdt om lag åtte millioner kroner for ABB i Skien. Men den kom ikke av seg selv.

– Vi klarte til slutt å få vridd spesifikasjonen slik at våre produkter kunne bli vurdert. I utgangspunktet hadde de sett for seg noe annet og mye mer tungvint. De ble overbevist etter en del runder om at dette var smart. Men vi jobbet i et helt år med å få komme inn og i det hele tatt bli prekvalifisert, forteller Taalesen.

Kabler i sløyfer

På grunn av byggets høyde, kan tyngden på kablene bli et problem. Det har ABB løst ved å bygge i sløyfer og fordele kablene nedover.

Det intense kontraktsarbeidet har svart seg.

– Dette betyr at vi har fått en veldig god referanse i hele regionen. Det er en del synergieffekter. Vi er nå foretrukket i alle store bygg i området, hevder salgssjefen.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå