Norsk solindustri blør etter dramatisk prisfall. Her er 80 av 105 ansatte permittert

Men Norsun i Årdal melder om fullt trøkk.

Norsk solindustri blør etter dramatisk prisfall. Her er 80 av 105 ansatte permittert
Norwegian Crystals i Glomfjord sliter på grunn av kraftige prisfall i solcellemarkedet. 80 av 105 ansatte er permittert. Foto: Eirik Helland Urke

– Prisene har falt med 30-50 prosent i hele verdikjeden. Det har hatt en voldsom effekt på bransjen, sier fabrikksjef David Verdu i REC Solar på Herøya. 

Prisraset handler delvis om Donald Trumps straffetoll på innføring av solenergi-produkter inn til USA.

– Men den store forskjellen kom natt til 1. juni da kinesiske myndigheter varslet at etterspørselen fra dem ville bli halvparten av det de tidligere har meldt. Kina står for halve verdensmarkedet, så det er dramatisk. Samtidig er det mange nye fabrikker og store lagre i verden, så det er et stort avvik mellom tilbud og etterspørsel. Alle vil selge unna lagrene sine, sier Verdu. 

Inne i en ny sol-krig 

Det er nå seks år siden REC Wafer Norway gikk konkurs, og 600 ansatte på Herøya og i Glomfjord mistet jobben. 

– Det var en solarkrig i 2012, og nå er det en ny solarkrig. Alle taper penger nå, så det er en vanskelig periode, sier Verdu.

Han har likevel tro på at REC Solar skal komme seg gjennom krisen. På Herøya er det nå 65 fast ansatte og 12 lærlinger. Onsdag er alle ansatte kalt inn til en orientering om markedssituasjonen, men Verdu avkrefter at det er snakk om permitteringer.

– Vi holder det gående uten permitteringer, men vi må regne med å redusere kapasiteten på Herøya i perioder. Nå kjører vi med 25 prosent redusert kapasitet. Målet er å ha 100 prosent produksjon hele neste år, og gjerne øke den, sier Verdu.

REC selger blokker til fabrikken i Singapore og til eksterne kunder i Kina, hvor bedriften har et lager. Verdu jobber ut fra at prisene ikke skal opp igjen.

– Vi må bli så gode at vi konkurrerer med den prisen som er i dag, og gjerne med ytterligere prisfall også. Vi prøver oss på mye nytt nå, og flere av tingene vi jobber med må komme på plass. Vi tror det er mulig, men det haster med å få brikkene på plass, sier Verdu.

REC Solar driver igjen solcellefabrikk på Herøya, men er rammet av sommerens bråe prisnedgang. Foto: Eirik Helland Urke

Permitteringer i Glomfjord 

I Glomfjord i Nordland, hvor Norwegian Crystals overtok RECs lokaler etter konkursen, er nå 80 av 105 ansatte permittert. Administrerende direktør Gøran Bye kan ikke gi noe tidspunkt for når de ansatte kan komme tilbake på jobb.

– Prisene falt med 40 prosent på noen få måneder. Årsaken var en kombinasjon av at kinesiske incentiver ble lagt om, og at en stor aktør, Longi, driver ned markedsprisen for å legge press på konkurrenter og råstoffleverandører og ta en enda mer dominerende posisjon, sier adm.dir Gøran Bye.

– Nå jobber vi med å kutte kostnader og å få til gode avtaler med kundene våre, og så ønsker vi å starte opp igjen så snart vi har dette på plass, sier Bye.

Han sier at bedriften både må standardisere mer og utnytte råvarene bedre. 

– Vi har kjørt hva remmer og tøy kan holde. Vi har mer etterspørsel enn vi klarer å levere. Problemet er kostnadene. Derfor har vi nå måttet stoppe produksjonen mens vi sparer, sier Bye.

Han jobber også med å få kundene til å ta mer av risikoen. 

– Vi må samarbeide om å spare penger, og så dele gevinsten på det.

– Er det mulig i det som ser ut til å være kjøpers marked? 

– Ja, det tror vi. Vi får god respons når vi er ute og snakker med folk. Det positive er at sol fortsetter å vokse, og at vi har satset på rett teknologi, sier Bye som lover nyheter fra selskapet om noen uker.

Kjører på i Årdal

Mens Norwegian Crystals og REC Solar sliter, forteller Norsun i Årdal om fullt trøkk.

– Vi rekrutterer hele tiden for å holde fullt trøkk i produksjonen. Vi har nylig ansatt både operatører og prosessingeniører, og har nå 225 ansatte; marginalt flere enn for et år siden, sier Svenn Ivar Fure, administrerende direktør i Norsun i Årdal.

I februar fortalte bedriften at de planlegger å investere tre milliarder kroner og tidoble produksjonen de neste årene. 

– Vi ser jo at det er supertøft i markedet nå, men vi er i et annet segment. Vi leverer til et spesialmarked for høyeffektivitetsprodukter, og produserer det vi makter, sier Fure.

Svenn Ivar Fure, administrerende direktør i Norsun. Foto: Anders J. Steensen

Selger til klimabevisste franskmenn

Han sier at Norsun bevisst har prøvd å komme seg bort fra spotmarkedet, og har satset på langsiktige kontrakter. 

– Dette viser seg nå å ha verdi. Vi lager effektive celler med et lavt CO2-avtrykk, noe enkelte markeder - særlig det franske - er villige til å betale for. 

Fure tror at markedet vil fortsette å være tøft, på grunn av overkapasitet og kutt i subsidier i Kina.

– Men verdensmarkedet vil nok vokse med 14-15 prosent i året, så det kan fort bli manko på wafere i tida framover. Vi ser også en overgang fra multikrystalinske til n-type monokrystalinske solceller, som vi driver med. Vi har et perspektiv der vi skal bygge verdensledende bedrift, sier Fure.

Håndbrekket på i Porsgrunn

Også REC Solar på Herøya har hatt store planer. I februar annonserte fabrikksjef David Verdu at produksjonen skulle økes med 40 prosent innen 2020.

- I mai så alt rosenrødt ut, men 1. juni måtte vi sette på håndbrekket. Vi må ta dette i flere trinn, og bygge om ovnene våre for å bli mer energi- og kostnadseffektive. Målet om 40 prosent volumøkning må utsettes ett år, mens målene om kostnadsreduksjonene fremskyndes, sier Verdu.

I det store perspektivet er han likevel glad for at solcelle-prisen går ned. 

– Det smerter oss lokalt, men sol blir en del av klimaredningen. Solpaneler er jo snart billigere enn bygningsplater! Vi vil jo at det skal være så billig som mulig, samtidig som det går an å tjene penger.

– Er det mulig i Norge?

– Ja! Roboter koster det samme i Norge og Kina. Vi robotiserer mye, samtidig som vi beholder fordelene med den skandinaviske modellen hvor alle ansatte bidrar og bruker hodet. Vi har ikke lavest pris i verden nå, men jeg tror at vi kan konkurrere med de aller beste i Kina i løpet av neste år, sier Verdu.

«Mye må falle på plass for oss»

Han tror etterspørselen vil fortsette å øke, om enn i en slakere kurve enn man har sett de siste årene. 

– Bransjen vil konsolidere seg, og de mest lønnsomme vil overleve. Mye må falle på plass for oss, men jeg føler meg heldig som får være med i starten av en ny industri og vise at det er mulig å konkurrere med lavkostland, sier Verdu.