Gassleveransene fra norsk sokkel i fjor blir trolig på 122 milliarder kubikkmeter, 9 milliarder kubikkmeter mer enn året før. Det er en økning på 8 prosent fra 2021, og økningen alene tilsvarer 100 terawattimer energi.
Fjorårets produksjon var blant de høyeste på norsk sokkel noensinne. Nå har norske myndigheter oppdatert sine anslag for salgsgass for i år – og tror nå på like høye leveranser som i 2022 – på 122 milliarder kubikkmeter.
– 122 milliarder kubikkmeter tilsvarer om lag 1355 terrawattimer. Disse enorme energimengdene er viktige for europeisk energitilgang og -sikkerhet, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en melding.
– Kan opprettholdes i 4-5 år
2022 er året med nest høyest gassproduksjon på norsk sokkel noensinne. I rekordåret 2017 ble det produsert 122,5 milliarder kubikkmeter gass, ifølge Oljedirektoratet.
– Gassprodusentene på norsk sokkel har, med tilrettelegging fra myndighetene, lagt ned en enorm innsats for å levere så mye gass som mulig til sine kunder i Europa det siste året. Denne innsatsen forventer vi at fortsetter også inn i 2023, skriver Olje- og energidepartementet.
Dermed har myndighetene nå oppjustert anslagene for neste år, fra 121,1 milliarder kubikkmeter med gass til 122 kubikkmeter.
Det vil kreve oppstart av nye investeringsprosjekter, bare for å holde produksjonsnivået flatt. Det vil si at ekstraproduksjonen fra nye prosjekter som settes i drift, veier opp for uttappingen av eksisterende felt og et økt behov for vedlikeholdsstanser.
Myndighetene tror at dagens høye gassproduksjonsnivå kan opprettholdes de neste 4–5 årene.
– Dette skyldes at det er flere pågående og nye utbyggingsprosjekter på norsk sokkel. På noe sikt er flere nye funn nødvendig for å unngå et for raskt fall i gasseksporten. Uten nye utbygginger vil gassproduksjonen gradvis falle som følge av at eksisterende felt og prosjekter tappes ut, skriver departementet.
Faller kraftig fra 2030
Russlands krig i Ukraina har ført til store omveltninger i energimarkedet i Europa. I 2021 dekket russiske gassleveranser rundt 40 prosent av det europeiske forbruket. Det tallet falt i fjor til i underkant av 10 prosent. Samtidig er Norge nå den største gassleverandøren til Europa.
Det er siden høsten 2021 satt inn en rekke tiltak på norsk sokkel for å kunne øke produksjonen, blant annet økte produksjonstillatelser, utsatt vedlikehold og salg av gass på bekostning av oljeproduksjon.
Høy gasspris har blant annet ført til situasjoner og nye dilemma for oljeselskap og forvaltning, hvor oljeselskaper injisert gass på feltene, som var dyrere enn oljen den bidro til å få ut.
Det er likevel usikkerhet rundt hvor lenge denne høye produksjonen kan opprettholdes. Ifølge Oljedirektoratet er det allerede i 2024 ventet at produksjonen vil starte å falle. Fra 2030 ligger det an til at den vil falle kraftig.
Samtidig er det den siste måneden levert inn planer for en rekke nye prosjekter på sokkelen, flere av dem inneholder gass. I tillegg var fjorårets største funn gassfunn.