OLJE OG GASS

– Norsk sokkel eldes

I ALDRING: - Norsk sokkel er i aldring, sier Statoils konsernsjef Helge Lund. Han mener at oljebransjen må omstille seg og jobbe med flere og mindre prosjekter enn tidligere.
I ALDRING: - Norsk sokkel er i aldring, sier Statoils konsernsjef Helge Lund. Han mener at oljebransjen må omstille seg og jobbe med flere og mindre prosjekter enn tidligere. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
17. nov. 2009 - 15:18

Statoil-sjef Helge Lund tar i bruk store ord for å beskrive hvor vanskelig det blir å etterkomme verdens oljeetterspørsel.

– Dette er en utfordring som er nesten umulig å løse, sier Lund på Statoils høstkonferanse i Oslo i dag.

Utsagnet var et svar på IEAs påstander om at det trengs fire nye Saudi-Arabia fram mot 2030 bare for å opprettholde dagens oljeproduksjon: Les saken her

– Må på dypt vann

– Det har vært mange flaskehalser i produksjonen de siste årene, sier Lund. – 80 prosent av oljeressursene som er igjen tilhører nasjonale selskaper. Vi må ut på dypt vann, til arktiske strøk og ta i bruk ukonvensjonelle ressurser.

Likevel er det ikke mangel på olje som har ført oljeprisene opp mot 80 dollar igjen etter finanskrisen, mener Statoil-sjefen.

– Det er mer forventninger om økonomisk vekst og andre forhold i markedet enn fysiske forhold som driver prisene nå, sier Lund.

– En ny fase

Norsk sokkel er inne i en ny fase, understreker Statoil-sjefen. Modne felter og kraftig nedgang i produksjonen gir helt andre utfordringer for oljebransjen enn tidligere.

– Det er akselererende tegn på aldring og nedgang. Disse naturlige kreftene er vanskelige og dyre å bekjempe. Vi forlater en fase hvor vi har hatt ekstraordinært store olje- og gassprosjekter som har skapt entusiasme i samfunnet. Nå vil bransjen bli dominert av ombygging, vedlikehold og mange mindre og mellomstore prosjekter, ikke ett eller to store prosjekter i året, sier Lund, som mener regjeringen må svare på disse utfordringene.

– Vi må få tilgang på områder hvor vi kan gjøre større funn, sier Lund.

– Blir tradisjonell industri

– Det blir en industrialiseringsfase som ligner mer på tradisjonelle industrier. Jeg håper virkelig vi også får de store prosjektene, men i hovedsak vil bransjen preges av mange mindre prosjekter som vi må få fort gjennom verdikjeden. Da må vi ha en annen innfallsvinkel med standardisering og lavere kostnader, sier Lund til Teknisk Ukeblad.

– Hva krever det fra myndighetene?

– Dette er et industrielt ansvar vi som aktører må ta. Men vi er avhengige av partnere og myndigheter.

– Haster det å finne ut hva vi skal gjøre med oljeindustrien vår?

– Jeg mener det haster, for vi ser jo på offentlige utgifter hvordan de går, og vi vet hvilken verdibidragsyter olje- og gassindustrien kan være. Det å skape langsiktighet for vår industri må være helt avgjørende.

– Oljeproduksjonen har falt fort på norsk sokkel. Er det tidsnok at vi får en oljemelding fra regjeringen i 2011?

– Vi har jobbet lenge med denne omstillingen, men vi er tydeligere på det nå, for retningen er blitt tydeligere. Vi synes det er positivt at det kommer en oljemelding, sier Lund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.