BYGG

Norsk selskap leverer løsningen som skal sørge for at FC Barcelonas store byggeprosjekt går som smurt 

Europas største fotballstadion skal bli enda større. Norskutviklet programvare står helt sentralt.

Nye Nou Camp skal stå ferdig i 2022, hele komplekset i 2024.
Nye Nou Camp skal stå ferdig i 2022, hele komplekset i 2024. Illustrasjon: FC Barcelona
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
13. juni 2018 - 05:15

Nye Camp Nou vil ha plass til 105.000 tilskuere, seks tusen mer enn dagens stadion. Alle tilgjengelige bygningsdata lastes nå inn i den norskutviklede programvaren Bimsync, som leveres av Catenda.

– Den norske løsningen var den eneste som oppfylte mitt største ønske, nemlig å få all informasjon dyttet inn i et åpent format, sier prosjektleder Ramon Jesus Gonzalez Marquez til TU Bygg.

Den katalanske prosjektlederen er på norgesbesøk for å snakke om det som skal bli et av verdens største idrettskompleks. For Barcelona-klubben er mer enn fotball.

– Før vi starter byggingen av hovedstadionet, selve Camp Nou, skal vi rive og bygge tre nye stadioner, til basket, hockey, håndball, futsal og alt det andre vi driver med, sier han.

5,5 milliarder

– Dette er utrolig inspirerende for oss, sier Håvard Brekke Bell, daglig leder i Catenda og en av selskapets fem grunnleggere, alle med utspring i Sintef-miljøet.

Nylig har selskapet flyttet fra Forskningsveien i Oslo til større lokaler på Lysaker like utenfor byen. I dag er de tolv, men de regner med å bli dobbelt så mange innen utgangen av året.

Bell tror samarbeidet med Barcelona fotballklubb vil bidra til å forbedre dataflyten i byggeprosjekter generelt i løpet av de seks og et halvt årene prosjektet skal vare.

Etter planen skal det nye stadionet være ferdig i 2022, hele komplekset i 2024. Totalbudsjettet for alt sammer er i overkant av 5,5 milliarder kroner (600 millioner euro).

– Hvor mye av dette tilfaller Catenda?

– Det er vanskelig å si hvor mye avtalen er verdt. Men det er klart at i tillegg til at de betaler for tjenesten, betyr det mye som referanse for oss, svarer Bell.

Ramon Jesus Gonzalez Marquez er på norgesbesøk for å presentere prosjektet og hilse på sine norske samarbeidspartnere. <i>Foto:  Knut Bjørheim</i>
Ramon Jesus Gonzalez Marquez er på norgesbesøk for å presentere prosjektet og hilse på sine norske samarbeidspartnere. Foto:  Knut Bjørheim

– Det har også stor verdi at vi får brynt oss på et stort og komplekst prosjekt. Det vil inspirere videre utvikling og holde oss innovative og foran konkurrentene. Jeg er sikker på at Barcelona kommer til å ha mange behov som vi ikke har forutsett, men som vi er nødt til å løse. Foreløpig har det gått greit, sier Bell.

Informasjonsportalen

Bimsync skal være informasjonsportalen og samhandlingsplattform for alle deltakerne i byggeprosjektet, som skal pågå uten at en eneste kamp for Messi og co blir utsatt.

I tillegg til de nevnte tilleggsarenaene skal området rundt endevendes for å bli mer bilfritt og publikumsvennlig. Dette etter pålegg fra bystyret i Barcelona, som også har stilt krav til grøntanlegg utenom Camp Nous berømte gressmatte.

Parkanlegg og grønne flekker er mangelvare i den katalanske hovedstaden og er ofte et krav for å få tillatelse til nye byggeprosjekter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi kommer til å jobbe intensivt når det er pause i den spanske serien om sommeren. I tillegg må vi gjøre det vi kan mellom kampene resten av året. Det stiller store krav til planleggingen, understreker Gonzalez Marquez.

Veier skal omdirigeres og vegger fjernes for å gi det nye stadionet et åpent og innbydende uttrykk. <i>Illustrasjon:  FC Barcelona</i>
Veier skal omdirigeres og vegger fjernes for å gi det nye stadionet et åpent og innbydende uttrykk. Illustrasjon:  FC Barcelona

For å kunne koordinere alle de involverte, som i høysesongene vil telle flere hundre medarbeidere, er det en opplagt fordel å kunne kommunisere via én og samme kanal, hvor også alt av modeller, tegninger og beskrivelser vil ligge. Det som ikke kan visualiseres, vil foreligge på engelsk så langt det lar seg gjøre.

– Dette er ikke bare det overlegent største, men også det mest internasjonale prosjektet jeg har vært med på. I den indre prosjekteringsgruppen jeg er del av, er vi seks–sju nasjoner representert, sier Gonzalez Marquez .

Catenda er det første norske selskapet fotballklubben inngår samarbeid med. Det hele startet da Gonzales meldte seg på Building Smart-konferansen som ble arrangert i Barcelona i fjor.

Der skisserte han planene for det nye stadionet, hvorpå Catendas utsendte ymtet frampå om at señor Gonzalez Marquez kanskje burde ta en nærmere titt på Bimsync.

– Vi henger etter dere

– Jeg sa til Håvard at om plattformen hans taklet våre datamengder og en åpen løsning, så skulle jeg vurdere det. Foreløpig hadde ingen av de løsningene jeg hadde testet, klart det, sier Gonzalez Marquez.

Men Bimsync hadde det han trengte. Her lagres alt som åpne ifc-filer, og løsningen er skybasert, slik at du kan jobbe så sant du har nettforbindelse. Du trenger ingen app.

Gonzalez Marquez lot seg også begeistre av muligheten for å implementere gammeldagse, todimensjonale skanninger i systemet. Dermed vil ingen av samarbeidspartnerne holdes utenfor selv om de ikke har digitalisert virksomheten sin ennå.

– Vi henger nok noen år etter dere på dette feltet i Spania, sier Gonzalez Marquez, som har latt seg imponere over hvor langt byggebransjen i Danmark og Norge har kommet med digitaliseringen.

– Et sånt rom med sånne skjermer, det er drømmen! forkynner han etter å ha vært inne hos Catendas kontornabo Interactive Norway, hvor det står 80 tommers berøringsskjermer på rekke og rad.

Håvard Brekke Bell og Ramon Gonzalez Marquez i Catendas nye lokaler på Lysaker. <i>Foto:  Knut Bjørheim</i>
Håvard Brekke Bell og Ramon Gonzalez Marquez i Catendas nye lokaler på Lysaker. Foto:  Knut Bjørheim

Smart stadion

Det er det japanske arkitektkontoret Nikken Sekkei og det lokale Pascual i Ausió Arquitectes som skal tegne nye Camp Nou, som sto ferdig i 1957.

– Hvor står prosjektet per dags dato?

– Vi holder på å bygge de små stadionene ved siden av. Samtidig gjør vi tekniske forberedelser, som å legge om det elektriske anlegget, som er fullstendig utdatert. En av de største utfordringene er å prosjektere for fremtiden i en tid da utviklingen går raskere enn noensinne. Hvem vet hva som er siste nytt i 2024? spør Gonzalez Marquez retorisk.

Han forteller at de fleste fornyelsene ved nye Camp Nou handler om publikums opplevelse. Blant annet skal sensorteknologi gi smidigere billettkontroll og fortelle deg hvor det er kortest kø til toalettet.

De største endringene er likevel av arkitektonisk art. Det nye stadionet vil ha tre etasjer som alle vil alle være åpne mot utsiden. Veggene er borte, noe som vil gi mindre inntrykk av en tradisjonell stadionkoloss.

Dette kombinert med et et stort syklist- og fotgjengervennlig område rundt skal gjøre stadionet mer imøtekommende. Videre blir det tak over hele tribunen og bedre sikt fra de fleste plasser, skal vi tro prosjektbeskrivelsen.

Miljøfokus

Et av de miljøvennlige tiltakene er for øvrig å gjenbruke regnvannet som legger seg på taket. Det skal ledes ned i tanker under bakken og brukes til blant annet å vanne banen med.

– Målet er også å gjenbruke alt vi river av betong og stål i de eksisterende bygningsmassene, sier Gonzalez Marquez.

– Det må være enorme mengder, hvor har dere tenkt å deponere det i mellomtiden?

– Den planleggingen er ikke ferdig ennå. Det eneste som er sikkert, er at vi ikke kommer til å kjøre det ut av byen for så å kjøre det tilbake. Så mange lastebiler vil ikke bare forpurre de høye miljøambisjonene våre med dette prosjektet, som vi håper vil bli et eksempel for ettertiden, det vil også kvele den allerede tette trafikken i Barcelona, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.