KRAFT

Norsk selskap fjerner 25.000 tonn turbinsand i timen i Ecuador

Sandfang: Slik skal de gigantiske sandfangene bygges til kraftverket Coca Codo Sinclair i Ecuador.
Sandfang: Slik skal de gigantiske sandfangene bygges til kraftverket Coca Codo Sinclair i Ecuador. Bilde: SEDICON
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. juni 2014 - 07:00

kraftverket COCA CODO SINCLAIR

 • Kraftverk i Ecoador
 • 1500 MW, forventet 8,6 TWh/år
 • 220 m3/s, utnytter 620 m fall i elven Coca i Ecuador
 • Over 1 tonn sand gjennom inntak pr sekund
 • 8 sandfang, hvert 13 x 150 meter
 • 25 km fullprofilboret og betongforet tunnel
 • 800.000 m3 magasin for døgnregulering
 • To vertikale trykksjakter, 280 m3/s
 • Kraftstasjon i fjell, 8 peltonturbiner
 • Kostnad 2, 6 mrd. USD, 85 % kinesisk finansiert
 • Statlig eier, Sinohydro er hovedentreprenør
 • Oppstart 2010, planlagt ferdig 2016

SEDIMENTER

 • Sedimenter (leire, silt, sand, grus og stein) som transporteres med elver er en av de største hindre for utbygging av vannkraft i store deler av verden, unntatt nordlige områder hvor isen fjernet sedimentene under istiden. 
 • Mesteparten av sedimentene er sandpartikler mindre enn 0,2 mm som er suspendert i vannet. Kostnader for å håndtere sedimentere utgjør fort 10–20 prosent av kostnadene for et vannkraftanlegg.
 • Ifølge verdensbanken er det anslått at 0,5–1,0 prosent av verdens magasinkapasitet går tapt hvert på grunn av at volumet fylles opp med sedimenter. 
Dette utgjør 35–70 milliarder kubikkmeter. Til sammen­likning har Norge 62 milliarder kubikkmeter magasin­volum, som utgjør halvparten av Europas magasin­kapasitet.

Om vannet som treffer turbinene i et vannkraftverk med 400 km/t inneholder mye sand, kan skadene på turbinene bli svært store. Derfor må sanden og sedimentene fjernes (se faktaboks).

Det norske selskapet Sedicon skal nå levere utstyr, kalt Sedicon Sluicere, for å fjerne sedimenter fra enorme sandfang i kraftverket Coca Codo Sinclair i Ecuador.

Kraftverket får en effekt på hele 1500 MW og skal produsere over 8,6 TWh per år. Det ligger i elven Coca, en sideelv til Napo som igjen er en av Amazonas’ mange sideelver.

Les også: Slik skal satellitter hindre vannkraft-katastrofer

Enorme mengder

Utfordringen med sedimenter er ifølge teknologidirektør Tom Jacobsen i Sedicon spesielt stor siden anlegget har en svært lav dam og ikke noe magasin hvor sedimentene kan avsettes.

Det er beregnet at over sju millioner tonn sediment vil føres inn med inntaket hvert år.

Ved hjelp av teknolgien, som Jacobsen selv var med å utvikle gjennom en sin doktorgrad ved NTNU, fjernes dette ved å bruke trykkforskjellen mellom vannivået i bassenget og utløpet til å fjerne sedimentene gjennom til sammen 40 utløpsrør. Det finnes også andre måter å fjerne sedimenter på.

– Men det som er unikt med Sedicon er at vi gjør dette uten bevegelige deler, noe som gir svært høy driftssikkerhet. Vi kan for eksempel installere Sedicon Sluicere inne i tunnelsandfang hvor de kan stå uten inspeksjon i årevis. I tillegg har vi lavere vannforbruk enn noen andre, sier Jacobsen til Teknisk Ukeblad.

Les også:  Plutonium- og uranbrensel kan alene gi en gevinst på 100 milliarder kWh

Sandfanget under bygging ved det gigantiske kraftverket Coca Codo Sinclair i Ecuador. SEDICON

Åtte bassenger

Sedicons utstyr blir montert i åtte store bassenger, hvert av dem 150 meter lange. Utstyret suger ut sanden som synker til bunns, opptil seks millioner tonn sedimenter hvert år.

Om alle sluser åpnes, er Sedicons utstyr i stand til å fjerne hele 25.000 tonn per time.

Teknologien gjør at man ikke trenger pumper, det holder med tyngdekraften, selv om høydeforskjellen er så liten som fem meter.

Komponentene leveres fra flere land, men det aller meste vil komme fra Norge. Sedicon forhandler nå med underleverandører. 

– Skreddersøm er billig og bra i Norge, kvaliteten god og oppfølging enklere, sier Jacobsen.

Les også: Her er Norges farligste dammer

– Urimelige krav

Kontrakten, som er verdt om lag 40 millioner kroner, er inngått med kinesiske Sinohydro, en av verdens største vannkraftentreprenører.

Sedicon har merket lite til dårlig forhold mellom Kina og Norge.

Men forhandlingene har vært både detalj-orienterte, springende og krevende.

– Vi har fått erfare at det tar tid og krefter å forhandle med kinesere. Det har vært interessant. Tålmodighet er en forutsetning, og av og til virker motpartens krav helt urimelige. Når det er sagt, har vi alltid avsluttet dagene med et smil, og vi har et godt samarbeid og god kjemi, sier Jacobsen.

Les også:

Statkraft gir opp saltkraft etter å ha brukt 260 millioner

Kommune kan få flyforbud fordi de nekter å merke luftspenn

Hunder fant over fem kilo dynamitt ved Statnetts trafostasjon  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.