INDUSTRI

Norsk saltteknologi mot børs

BLE KJØPT UT: Teknologien fra produktet til Energy Recovery stammer fra en oppfinner på Hitra. I fjor omsatte selskapet for nærmere 208 millioner kroner.
BLE KJØPT UT: Teknologien fra produktet til Energy Recovery stammer fra en oppfinner på Hitra. I fjor omsatte selskapet for nærmere 208 millioner kroner. Bilde: Siemens
Jannicke Nilsen
22. apr. 2008 - 08:07

Verden mangler nok ferskvann, og en av måtene å tilfredstille behovet er å omdanne saltvann til ferskvann.

Selskapet Energy Recovery selger et produkt de mener kan revolusjonere måten verden hanskes med vannmangel, melder Aftenposten.

Kjøpt ut

Energy Recovery selger en trykkveksler som gjenvinner energi når saltvann presses igjennom en membran for å framstille ferskvann.

Ideen og teknologien stammer fra gründer og oppfinner Leif Johan Hauge på Hitra i Trøndelag. Hauge grunnla selskapet på 1980-tallet, men ble kjøpt ut for noen millioner få år tilbake.

I fjor omsatte Energy Recovery for nærmere 208 millioner kroner. Styret i selskapet anslår selv en verdivurdering av selskapet på 1 milliard kroner.

På børs

Nå skal selskapet Energy Recovery, hvor investor og rederarving Thomas Skaugen er medeier, børsnoteres på Nasdaq i New York.

- Det virkelig store markedet for avsalting er først og fremst i Midtøsten, sier professor Hallvard Ødegaard ved NTNU til avisen.

Ved havet

Ferskvannsituasjonen i verden tilsier at det å avsalte havvann bare er en av i hovedsak tre måter å håndtere mangelen på.

Det andre er å bringe inn vann fra kilder langt borte, mens den tredje måten er å rense avløpsvann.

Avsalting er først og fremst økonomisk når man ligger ved havet, ifølge professoren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.