MILJØ

Norsk pris til klima-forskningI Eurotrac-2 har mer enn 300 deltakere fra 30 land i til sammen 14 delprosjekter gjort en innsats for å øke forståelsen om atmosfærisk forurensing.

Dr. Midgley jobber ved Forschungszentrum für Umwelt und Gesundheit.

Juryen sier i en uttalelse at Eurotrac-2 har bidratt til en vesentlig bedre forståelse av hvordan forurensing skapes, transporteres og hvordan forurensing påvirker helse og miljø.

The Lillehammer Award ble opprettet i 1994 da Norge hadde formannsskapet i Eureka.

Prisen går til Eurekaprosjekter som har bidratt til å forbedre miljøet og skape en bærekraftig utvikling. Prisen er på 10.000 euro.

Dr. Frode Stordal ved Norsk institutt for luftforsking sier at mye av den forskningen som er gjort ikke hadde vært mulig uten Eurekas koordinerende rolle.

- Hver forsker ville sittet i sitt land og alle ville fått mindre ut av resultatene, Eureka har spilt en helt essensiell rolle for å få arbeidet koordinert, sier Stordal.

Eurotrac-2 har avdekket ozonets vandring mellom kontinentene. Det viser seg at ozonet går østover, fra USA til Europa, videre til Asia og derfra til USA.

Ifølge Stordal skal forskerne nå også ha fått ny forståelse for prosessene som skjer når ozon dannes gjennom studier av forløperne til ozon som CO, NOx og VOC.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.