IT

Norsk politi vant «VM i data»

Computas tok pokalen hjem for andre gang.

Her er beviset på at saksbehandlingsløsningen Utsys er kåret til den beste arbeidsflytløsningen i verden.
Her er beviset på at saksbehandlingsløsningen Utsys er kåret til den beste arbeidsflytløsningen i verden. Bilde: Computas
18. juni 2014 - 13:19

Norge finner sine egne veier for å sikre seg pokal på det amerikanske kontinentet:

VM i saksbehandling.

Og kanskje overraskende for noen: Det er en enhet i Politiet som som kan smykke seg med framifrå innsats.

I kontrast til: Politiet må bruke IT-løsninger fra 70-tallet

Til topps

Natt til onsdag gikk Politiets Utlendingsenhet og it-leverandøren Computas til topps i den noe spesielle kåringen Global Awards for Excellence in Adaptive Case Management i Washington DC for saksbehandlingsløsningen Utsys.

Dette er et felles saksbehandlingssystem for arbeidsprosessene i Politiets Utlendingsenhet (PU).

Systemet dekker behov som registrering av asylsøkere, avklaring av identitet og eventuell utsendelse med tilhørende systemstøtte i forbindelse med uttransportering.

Samarbeid

Løsningen ble tatt i bruk høsten 2012, men brukerne ble involvert i utviklingen tidlig i prosjektet. Det skal være nøkkelen til at etaten har fått et system som dekker behovet.

Utviklingen har foregått i tett samarbeid mellom PU og Computas. I tillegg har det vært et samarbeidsprosjekt med Politidirektoratet, Politiets ikt-tjenester og Utlendingsdirektoratet.

Ideen er å kunne jobbe smartere, og løsningen er bygget for å kunne følge prosesser som strekker seg utenfor PUs eget arbeidsområde. På den måten skal nye opplysninger og oppdateringer i andre databaser fanges opp.

Les også: Den nye IT-sjefen har oppskriften på et mer moderne politi

Datakvalitet

– Det i seg selv vil tilrettelegge for ytterligere effektivitets- og kvalitetsforbedringer. Og det betyr bedre datakvalitet på tvers av etater, heter det i en pressemelding fra Computas.

– It-løsningen skal understøtte saksbehandling og oppfølging på tvers av etatsgrenser, hvor det ofte er en rekke uforutsigbare forhold. Vi valgte derfor en blackboard-tilnærming, altså en slags virtuell arbeidstavle, hvor man i systemet enkelt kan endre og tillegge informasjon i en enkeltsak underveis i saksbehandlingen, forklarer prosjektleder Eirik Aarre i PU.

Utsys erstatter flere tidligere systemer. En Access-base har blitt migrert over til Oracle, og systemet er integrert mot UDIs Utlendingsdatabase.

Computas-sjef Trond Eilertsen ser for seg at han kan eksportere arbeidsflytløsningen som er kåret til verdens beste.
Computas-sjef Trond Eilertsen ser for seg at han kan eksportere arbeidsflytløsningen som er kåret til verdens beste.

Verdensledende

Det er blant annet denne typen funksjonalitet som ifølge juryens begrunnelse gjør Utsys verdensledende som en arbeidsflyt-løsning innen politi og justis og dermed fortjent til VM-tittelen.

Konkurransen går i regi av stiftelsen Workflow Management Coalition (WFMC)., og dette er andre gang Computas går til topps i denne kåringen.

I fjor var det domstolløsningen Lovisa som fikk VM-seieren.

Nå tenker Computas eksport:

– Utsys har potensial til å benyttes innen offentlig sektor også andre steder i verden, sier administrerende direktør Trond Eilertsen.

Les også:

Ny teleoperatør vil erobre ungdommen med ny forretningsmodell  

Om seks år er det 5G som gjelder  

Slik halverte Elkjøp reparasjonstiden  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.