Norsk oppfinnelse mot flom

Espen Leirset
22. feb. 2006 - 12:59

De flyttbare veggene er enkle å sette opp og flytte til steder hvor det er behov. Gründerbedriften AquaFence mener flomutsatte kommuner vil ha stor nytte av produktet.

– Ti personer kan sette opp 100 meter flomvern i en meters høyde på en time. Sandsekker på samme høyde vil ta de samme ti menneskene minst to døgn i kontinuerlig arbeid å stable på plass, uttaler daglig leder Helge Krøgenes i AquaFence.

– I prinsippet kan flomvernet bygges så høyt som mulig, men det er best egnet for å bygge opp flomvern på om lag en meter, sier prosjektmedarbeider Caroline Østensen til Teknisk Ukeblad.



Upraktiske sandsekker

Så langt har flomvern vært temmelig tradisjonelt. Dersom elver går over sine bredder eller stiger over flomdikene som er bygget, er sandsekker løsningen. Men sandsekker er upraktiske. De er tidkrevende å få på plass og krever stor arbeids- og materiellinnsats. I tillegg kan sandsekkene utgjøre et miljøproblem etter at de har vært brukt. Flomveggene kan enkelt demonteres og stues sammen, for å brukes i neste flom.

Prinsippet er basert på at vekten av flomvannet holder veggen oppe. Teknisk Ukeblad får opplyst at veggene ved hjelp av dette prinsippet tåler tre ganger tyngden av flommen i horisontal retning.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tatt i bruk

Det nye flomvernet er blant annet tatt i bruk på Myrens eiendom ved Akerselva og av Skedsmo kommune. Lillestrøm har vært rammet av flom flere ganger, og installerte i 2003 et 140 meters AquaFence flomvern på et utsatt område. I tillegg er anlegget installert og testet i England og Tyskland.

Det er gründerbedriften AquaFence AS i Moss og oppfinneren, Thor Olav Rørheim, som har utviklet det semipermanente flomvernet. Produktet er patentert i Norge og internasjonalt, og er utviklet i samarbeid med Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås og Norges vassdrags- og energidirektorat.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.