Fredrikstad Seafoods i byggestrid

Norsk oppdretter, svensk tekniker og dansk utbygger møtes 30 dager i retten for å løse byggestrid

Uenige om hvem som hadde ansvaret for grunnarbeidet under byggingen.

Fredrikstad Seafoods anlegg ble forsinket på grunn av feil grunnarbeid.
Fredrikstad Seafoods anlegg ble forsinket på grunn av feil grunnarbeid. (Foto: Eirik Helland Urke)

Uenige om hvem som hadde ansvaret for grunnarbeidet under byggingen.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I februar i år kunne Norges første landbaserte matfiskanlegg for laks avdukes i Fredrikstad. Da var det like før den første smolten skulle settes ut i anlegget.

Egentlig skulle det ha skjedd nesten ett år tidligere. Men på grunn av feil under byggingen måtte grunnarbeidet gjøres om igjen. 

Nå har eier og byggherre Fredrikstad Seafoods saksøkt den danske utbyggeren Gråkjær, den svenske geoteknikeren Inhouse Tech og forsikringsselskapet If. 

Stridens kjerne er hvem som var ansvarlig for å sikre at konstruksjonen ikke ville bli utsatt for skadelige (skjev)setninger, heter det i sluttinnlegget fra Fredrikstad Seafoods advokat Espen Nyland.

Les også

Mener byggherren burde hindret misforståelse

Ifølge Fredrikstad Blad skulle den første delen av anlegget stå klart allerede ved årsskiftet 2017/2018. Det ble først utsatt med fire måneder, og senere til starten av 2019.

Fredrikstad Seafoods mener Gråkjær var ansvarlig for prosjekteringsfeilen og krever erstatning etter rettens skjønn for forsinkelsen.

Gråkjær mener derimot at feilen lå i grensesnittet mellom prosjektering og utføring av byggingen, og at Fredrikstad Seafoods som byggherre står ansvarlig.

Gråkjær innrømmer at det skjedde en misforståelse mellom dem selv og Inhouse Tech, men mener at byggherren var ansvarlig for å koordinere aktørene. Derfor krever Gråkjær drøye 32 millioner kroner fra oppdrettsselskapet. 

Hvis retten finner at Gråkjær har rett i at Fredrikstad Seafoods var ansvarlig for prosjekteringen, krever Fredrikstad Seafoods at Inhouse Tech og If dekker hele erstatningen til Gråkjær og kostnadene oppdrettsselskapet hadde på grunn av forsinkelsen. Et samlet krav som vil overstige 100 millioner kroner.

Inhouse Tech mener de ikke har gjort noe galt i prosjekteringen og krever seg frifunnet, hvis ikke krever de at erstatningssummen begrenses til drøye fem millioner svenske kroner.

Les også

30 dagers rettssak

Problemet var at grunnen der oppdrettsanlegget skulle stå, ikke var godt nok tilrettelagt. Gråkjær mener de hadde ekstrakostnader med grunnarbeidet utover det som lå i kontrakten. De måtte blant annet legge en heldekkende, armert bunnplate under anlegget. 

I utgangspunktet var det brukt kalksementstabilisering på grunnen, noe som ikke var godt nok. 

Rettssaken starter 9. september og skal etter planen gå helt til 25. oktober. Hovedforhandlingen er også flyttet fra Fredrikstad tingretts lokaler til leide lokaler i Oslo. 

Brakkvannsanlegg

Fredrikstad Seafoods er det første anlegget som skal oppdrette laks til den er slakteklar på land i Norge.

Anlegget består av to ytre ringer med skillevegger som fylles med vann. I midten er det et biofilter som renser vannet. 

Anlegget er et såkalt RAS-anlegg, som vil si at det resirkulerer mesteparten av vannet det henter fra Glomma. Brakkvannet i tankene fisken oppholder seg i skal ha tilnærmet lik saltbalanse som laksen har i kroppen, slik at fisken ikke bruker energi på å stabilisere saltinnholdet. Slik skal den kunne vokse raskere enn laks i sjøanlegg. 

Fredrikstad Seafoods er et underbruk av Nordic Aquafarms som også driver landbaserte oppdrettsanlegg i Danmark og USA. 

 

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå