DATATELE

Norsk nei til Microsoft-standard

MOTPARTEN: Standard Norge er ikke helt tilfreds med løsningene til Bill Gates og  Micrsoft.
MOTPARTEN: Standard Norge er ikke helt tilfreds med løsningene til Bill Gates og Micrsoft.
Trond Heggelund
31. aug. 2007 - 10:55

Standard Norge har gitt et nei med kommentarer i sakens anledning.

Dette betyr at dersom Bill Gates & Co. Gjør noen tekniske endringer så kan standarden kanskje få et norsk ja.

Men Microsoft er ikke den letteste motparten å ha i slike saker, så det spørs om programvaregiganten med base i Seattle er villig til å endre holdning bare for et lite marked som Norge.

Best tilgang til gamle dokumenter

Standard Norge sier de er prinsipielt for en standard som gir brukerne best mulig tilgang til sine gamle dokumenter. De finner imidlertid for mange svakheter i OOXML til å kunne godkjenne det foreliggende dokumentet som forslag til ISO-standard i sin nåværende form, heter det i en pressemelding.

Svakheter må endres

Mange av disse svakhetene bunner i forsøket på å forene hensynet til den gamle dokumentmassen med hensynet til framtidens dokumenter. Dette fører til en kompleksitet som ikke er hensiktsmessig, med tanke på åpenhet og interoperabilitet.

Norges kommentarer og forslag innebærer løsninger som gjør det mulig å betjene disse to behovene. Kommentarene gjenspeiler de innspill Standard Norge har fått under høringsperioden.

Med bakgrunn i dette, og i overensstemmelse med ISOs direktiver om hvordan et betinget ja skal uttrykkes, må Norge gi stemmen "nei med kommentarer og forslag til endringer", står det i pressemeldingen.

Skal opp i februar

Et "ballot resolution"-møte i ISO skal i februar ta fatt på de kommentarer som kommer inn, og foreslå løsninger som imøtekommer kommentarene fra de ulike medlemslandene. I etterkant av dette møtet kan Norge endre sin stemme til et ubetinget ja, dersom vi mener at våre kommentarer er blitt tatt hensyn til.

Dersom det endelige resultat av behandlingen av "ballott resolution”-møtet medfører at det blir flertall for standarden, vil ISO sende ut en revidert versjon for endelig avstemming, en såkalt Final Draft International Standard.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.