NATURVITENSKAP

Norsk miljøtre anerkjent

Wood Polymer Technologies (WPT) har utviklet en biobasert behandlingsmetode for å forbedre egenskapene til nordiske tresorter.

Det fører til at treet ikke angripes av pæleorm i marine miljøer og blir minst like motstandsdyktig mot råte som impregnerte materialer. Dessuten kan tresortene bli lik tropiske tresorter til eksempelvis møbler. (TU 25/26-03)

Nå har EU evaluert WPTs teknologier. Konklusjonen er at råtebeskyttelsen skyldes en modifisering av trevirket og ikke er en følge av kjemiske, toksiske effekter. Dermed faller denne metoden utenfor biociddirektivet.

Denne EU-anerkjennelsen vil bidra til en raskere overgang til mindre giftige materialer innen EU-landene. På sikt kan det også bli en betydelig reduksjon av ulovlig omsetning av verdifullt tropisk tømmer.

Daglig leder i WPT, Per Arne Sørlien sier til Teknisk Ukeblad at vedtaket allerede har ført til flere henvendelser fra store bedrifter i Europa som vil bytte ut sine miljøskadelige impregneringsmetoder med den norske. I første omgang er det impregneringen WPT har konsentrert seg om. Etter hvert blir også metodene som imiterer tropisk tre til møbler bli sterkere prioritert.

Kebony Products DA på Herøya i Porsgrunn produserer impregnerte materiale for det norske markedet. Per Arne Sørlien sier at et solid hjemmemarked vil gi nødvendig plattform for eksport av denne norske miljøteknologien. Utvalgte produsenter vil få anledning til å lisensiere teknologiene. Det er relativt enkelt for dagens impregneringsbedrifter å konvertere til denne nye teknologien.

Fritas AS er største aksjonær i WPT. I en rettet emisjon tilføres selskapet 28 millioner kroner. Blant de nye investorene er Viken Skogeierforening AS og Gambak Fondsforvaltning AS. Kapitalen skal benyttes til markedsføring, drift og kjøp av alle rettighetene som er knyttet til teknologien.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.