NETTARKIV

Norsk lyd finner pasientene

ENKELT UTSTYR: 
Teknisk direktør i Sonitor, Wilfred E. Booij, viser frem en billig armbrikke som alle pasientene på sykehuset får på armen og en romsensor som gir god posisjonsbestemmelse på folk og utstyr i de enkelte rom.
ENKELT UTSTYR: Teknisk direktør i Sonitor, Wilfred E. Booij, viser frem en billig armbrikke som alle pasientene på sykehuset får på armen og en romsensor som gir god posisjonsbestemmelse på folk og utstyr i de enkelte rom. Bilde: orv
18. aug. 2008 - 17:01

I elleve år har norske Sonitor arbeidet ufortrødent med sin akustiske ultralydteknologi som holder rede på personer og gjenstander. De har brukt over hundre millioner kroner i forskning og utvikling. Nå kommer resultatene i form av salg. Siden april i fjor da de fikk den første kontrakten med et sykehus i Texas, har de fått 31 sykehuskontrakter. For et par uker siden fikk de en kontrakt med den nasjonale sykehusorganisasjonen i England, NHS i London, og den kan bli veldig stor. Analyseselskapet Frost & Sullivan utpekte nettopp Sonitor som det mest spennende nye selskap i sin klasse for 2008.

– NHS i London ønsker å bruke vår teknologi til infeksjonskontroll. Utbredelsen av multiresistente bakterier, og andre alvorlige infeksjonssykdommer, gjør det veldig viktig å holde rede på hvem de ulike pasientene har kontakt med. I Asia, med SARS og fugleinfluensa, er dette et presserende problem og det er stor interesse for vår teknologi, sier adm. direktør i Sonitor, Ragnar Bø.

Forhandler med flere store

Sonitor konkurrerer med systemer basert på radioteknikk i form av RFID og WLAN. Nå får de forespørsler fra sykehus som har prøvd ulike radioteknikker og ikke er fornøyd. Samtidig får de henvendelser fra stor selskaper som ønsker å distribuere eller lisensiere den norske teknologien. Nylig inngikk selskapet en distribusjonsavtale med 3M, og de er i forhandlinger flere andre store selskaper.

– Teknologien går i all enkelhet ut på at vi lager små brikker som sender ut ultralyd med bestemte intervaller og som oppfattes av sensorer i rommet. Lyden går gjennom vegger og det er en av styrkene våre. Vi kan si akkurat hvilket rom det er snakk om. Dessuten kan vi posisjonsbestemme lydkilden ti ganger mer nøyaktig enn med radioteknologi, og vi har mye bedre batterilevetid på brikkene, sier teknisk direktør i Sonitor, Wilfred E. Booij.

Både utstyr og personer

Omtrent halvparten av omsetningen til Sonitor går til å holde rede på utstyr. Alt fra apparater til filmapper og sykehussenger kan posisjoneres. Den andre halvparten dreier seg om å holde rede på pasienter og sykehuspersonale.

– Ved å merke eldre på sykehjem kan personalet hele tiden vite hvor de er, og utstyret er nøyaktig nok til å detektere om de faller. Nå kan vi også bruke mikrofonen i PC-er som romsensor, og det kan gjøre utstyret billigere, sier Booij.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.