ARBEIDSLIV

Norsk kreftbehandling til Australia

3. apr. 2003 - 13:27

Produktet, Metvix PDT, er en kombinasjon av krem og bruk av lys for behandling av aktinisk keratose som er en tidlig form for hudkreft.

Den formelle godkjennelsen ble utstedt av australske legemiddelmyndigheter etter at komitéen for evaluering av legemidler i Australia, Australian Drug Evaluation Committee (ADEC), i februar 2003 anbefalte en godkjennelse av søknaden, skriver PhotoCure i en pressemelding.

Australia er et svært viktig marked for Metvix, ettersom det er det landet i verden som har høyest hyppighet av personer med solskadet hud.

PhotoCure ASA er et norsk farmasøytisk selskap som utvikler og markedsfører legemidler og medisinsk utstyr for fotodynamisk behandling og diagnose av kreft og forstadier til kreft.

Selskapet og dets produkt ble nominert til Årets Ingeniørbragd 2002 her i TU, men måtte se seg slått i siste runde.

Metvix er en ny hudkreftbehandling som kombinerer lokal påføring av krem, som selektivt tas opp i cellene, med påfølgende belysning med rødt lys for å aktivere virkestoffet. Metvix er godkjent for ikke-melanom hudkreft og forstadier til hudkreft i de fleste europeiske land og New Zealand.

Basalcellekarsinom (BCC) er den mest vanlige formen for kreft blant lyshudete mennesker med omtrent 2 millioner tilfeller på verdensbasis årlig. BCC er en hudkrefttype som sjeldent sprer seg til andre deler av kroppen, men den kan vokse sakte nedover i dypere lag.

Dersom sykdommen ikke blir riktig behandlet innledningsvis, kan den senere bli vanskelig å helbrede. De vanskeligste tilfellene er de som på grunn av størrelse, lokalisering, f. eks. sentralt i ansiktet, eller tidligere behandling kan medføre komplikasjoner eller et dårlig kosmetisk resultat. Tradisjonelt har denne type lesjoner krevd kompliserte kirurgiske inngrep.

Aktinisk keratose (AK), også kalt solar keratose, er den mest vanlige premaligne hud-sykdommen i verden. På verdensbasis er det estimert at det forekommer omkring 20 millioner nye tilfeller av AK hvert år.

Ettersom en viss andel av AK-lesjonene kan utvikle seg til plateepitel-karsinom, en aggressiv hudkrefttype, er det viktig å behandle AK på et tidlig stadium.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.