KRAFT

Norsk kraftbistand gir lite strøm lokalt

Trond Gram
3. juli 2009 - 08:15

Det er den nederlandske Centre for Research on Multinational Companies (SOMO) som i en rapport tar for seg konsekvensene av virksomheten til tre multinasjonale energiselskaper i utviklingsland, blant annet norske SN Power.

Selskapet er eid av Statkraft og Norfund og utvikler, bygger og investerer i vannkraftanlegg i u-land. Blant annet i Peru, India og Nepal.

Men ifølge rapporten fører selskapets tilstedeværelse i for liten grad til lokal utvikling, blant annet av strømforsyningen i de områdene selskapet investerer.



– Bidrar ikke til endring

Ifølge Andrew Preston, daglig leder i Foreningen for Internasjonale Vannstudier (FIVAS) viser rapporten at en strategi tuftet på store vannkraftprosjekter i for liten grad øker tilgangen til energi for de menneskene i verden som mangler det i dag.

– Det er en tro på at store vannkraftutbygginger er riktig i forhold til utvikling og klima. Men det er få bevis på at slike prosjekter bidrar til endringer lokalt. Slike investeringer øker produksjonen, men til fordel for eksisterende brukere, industri, de store byene. Ikke de som bor i nærheten av dammen og sitter og venter, sier Preston til Teknisk Ukeblad.

Feltarbeid i Peru viser at elektrifiseringstilgangen i områder rundt SN Powers vannkraftprosjekter ligger under 50 prosent, og lokale myndigheter klager på manglende vilje fra selskapet til å dekke utgiftene av elektrifisering.



Får bistandsmidler

Preston viser til at deler av SN Powers investeringer finansieres av bistandsmidler, gjennom Norfund.

Informasjonssjef i SN Power, Knut Fjerdingstad, forteller at selskapet er veldig bevist ansvaret det har om å bidra til utvikling i lokalsamfunnene det investerer i.

– Men det er ikke nødvendigvis slik at det er strøm som er det viktigste. Det kan være andre ting som er viktigere, som tilgang på rent vann, helsestasjoner eller skoler. Det er veldig ofte ting som befolkningen på disse stedene prioriterer framfor strøm, sier han, og legger til at det ikke er dermed sagt at elektrisitet ikke er en viktig innsatsfaktor for å bygge viktig infrastruktur.



– Lytter til befolkningen

– Nå er det slik at siden SN Power ikke har bygd ut strømforsyningen i enkelte områder så er det et nederlag. Vi kan derimot vise til prosesser hvor vi har lyttet til og fått til gode samarbeidsprosjekter med lokale myndigheter, sier Fjerdingstad og viser til at elektrisitetsforsyning uansett bidrar til utvikling i regionen, i tillegg til at vannkraftprosjektene er fornybare, framfor det som ofte er i de områdene SN Power er.

Preston mener derimot at siden SN Power benytter bistandsmidler, så må det investeres i strøm som ikke bare går ut i sentralnettet.

– Dette kan først og fremst gjøres gjennom desentraliserte tiltak. Småkraftprosjekter som ikke er knyttet opp mot sentralnettet, men gir forsyning lokalt, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.