NATURVITENSKAP

Norsk ingeniør bak kapselpost

LEDER: Sivilingeniør Åge-Raymond Riise er leder for det ESA-prosjektet som skal sørge for at postgangen ned fra rommet til vår kode blir noen tusen ganger rimeligere enn i dag.
LEDER: Sivilingeniør Åge-Raymond Riise er leder for det ESA-prosjektet som skal sørge for at postgangen ned fra rommet til vår kode blir noen tusen ganger rimeligere enn i dag.Bilde: BIRGIT STRØMSHOLM

Poenget er å sende ned post med forskningsresultater og prøver fra satellitter og/eller romstasjoner, helt uten bruk av dyre transportmidler som returraketter eller romferger.

Ifølge Riise holder det med 30 kilometer fiskesnøre.

Brannsikker kapsel

Du fester bare en kapsel med post til snøret og slipper det ut. Når kapselen kommer langt nok ned i starten på jordatmosfæren brenner snøret opp og kapselen kan lande i fallskjerm.

De har til og med sett seg ut et landingsområde: 400 x 100 kilometer midt inne i Kazakhstan.

Gravitasjonsbrems

I starten skal en satellitt kalt YES2 (YES=Young Engineers Satellite) plasseres på en Foton-3 og utføre diverse forskning på 400 km høyde.

I YES-2 sitter en spole med spesialfiber. Etter tolv dager skal postkapselen slippes løs slik at fiberen trekkes ut av spolen. Da oppstår etter hvert svingninger som bremser kapselen.

Den får for liten omløpshastighet og klarer ikke lenger å motstå jordgravitasjonen. Den synker ned igjen til oss.

Fra Narvik til ESA

Om studentene klarer oppgaven, vil det være første gang at man gjennomfører retur av et objekt fra rommet uten bruk av raketter og lignende.

Sivilingeniør Riise gikk romteknologilinjen på Høgskolen i Narvik. Nå er han trainee ved ESA’s Space Research and Technology Center i Nederland.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.