NETTARKIV

Norsk Industri må komme nå

¿ KOM TIL MEXICO, oppfordrer Kjell-Arne Oppebøen i Hydro. ¿ Norsk kompetanse er etterspurt, arbeidskraften er billig og dyktig, sier han.
¿ KOM TIL MEXICO, oppfordrer Kjell-Arne Oppebøen i Hydro. ¿ Norsk kompetanse er etterspurt, arbeidskraften er billig og dyktig, sier han. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
29. mars 2007 - 07:55

Mexico City: Mexico er et stort potensielt marked for norsk industri med de behovene som finnes for fremtidige utbygginger av havområde både vest og øst for det spansktalende landet.

– Arealene her er kjempestore for å utforske og bygge ut nye oljeinstallsjoner. Industrien har en struktur som ikke er tilpasset de løsningene som kreves for å utvinne olje og gass på de store havdypene, ned til 3000 meter. Her kan norsk industri komme til unnsetning. Vi har kompetansen og nødvendig erfaring, sier Oppebøen. Han var tidligere leder av Kon-Kraft og kjenner derfor norsk offshoreindustri langt bedre enn de fleste i oljeselskaper.

– Tidligere tok jeg leverandørindustrinen hjemme som en selvfølge. Etter perioden i Konkraft fikk jeg enorm respekt for den kunnskapen denne industrien representerer i Norge og for verdens offshoreindustri, sier Oppebøen.Store ressurser tilgjengelig

– Jeg tror det kommer endring i lovverket som vil åpne opp for utenlandske investeringer, men det vil ta tid. I mellomtiden vil meksikanerne søke andre løsninger hvor norsk industri kan spille en betydelig rolle. Men da må de kjenne sin besøkelsestid, mener Hydro-mannen.

Oppebøen forteller at det er billig, pålitelig og dyktig arbeidskraft tilgjengelig i Mexico. – Alle klager på ressurser, men etter Chavez-regimets handlinger i Venezuela, flykter mange dyktige ingeniører fra landet. Nylig ansatte amerikanske selskaper i Mexico hele 8 000 ingeniører som tidligere tilhørte venezuelansk oljeindustri. De ledige ingeniørene som har flyktet til Mexico, betyr en stor ressurstilgang for oljeindustrien.Kom hit

Oppebøen presiserer at han ikke kan se noen vanskeligheter annet enn språket, dersom norsk offshoreindustri ønsker å etablere seg i landet rett sør for Texas.

– I dag betjenes mye av markedet i Mexico fra kontorer i Houston, men det burde ikke by på problemer den andre veien, med kontorer og verksteder her i Mexico. Når industrien kan etablere seg i Angola, Malaysia, og Brasil, bør ikke Mexico by på problemer, sier han og understreker at han ikke føler seg ensom i en by med 25 millioner innbyggere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.