IT

Norsk-indisk IT-romanse

FORNØYDE: Pramod Grama i Span, Indias finansminister Shri P Chidambaram og konsernsjef Endre Rangnes i EDB Business Partner knyttet India og Norge tettere sammen i Oslo i dag. Foto: Tone Tveøy Strøm-Gundersen
FORNØYDE: Pramod Grama i Span, Indias finansminister Shri P Chidambaram og konsernsjef Endre Rangnes i EDB Business Partner knyttet India og Norge tettere sammen i Oslo i dag. Foto: Tone Tveøy Strøm-Gundersen

Om SpanSpan ble etablert i 1993. Selskapet har i dag om lag 550 høyt sertifiserte medarbeidere som jobber ved 3 ulike kontorer i Bangalore i India. Span hadde i siste regnskapsår en omsetning på USD 7,8 millioner, tilsvarende om lag NOK 44 millioner. Selskapet forventer en vekst i 2007 på mer enn 50 prosent og har lønnsomhet på nivå med tilsvarende virksomhet i EDB. Span har om lag 80 prosent av omsetningen fra USA og den resterende del av omsetningen fra Skandinavia. Finansinstitusjoner er blant de viktigste kundene. Leveransene er i hovedsak knyttet til applikasjonsutvikling og applikasjonsforvaltning.

Om transaksjonenEDB kjøper 50,1 prosent av aksjene i Span Infotech. EDB betaler USD 3,8 millioner ved overtakelsen av aksjene. I tillegg er det avtalt ytterligere oppgjør avhengig av omsetnings- og resultatutviklingen i selskapet framover. EDB har opsjon på å overta de øvrige aksjene i selskapet etter 3 år. Selgere er ledelsen i Span som har forpliktet seg til å jobbe videre i selskapet etter kjøpet. Span fortsetter som et selvstendig selskap i EDB-konsernet. Overtakelsen forventes gjennomført i slutten av fjerde kvartal 2007.

– Det var full klaff mellom EDB og oss. Vi deler verdier og filosofi og det er viktigst, sier Pramod Grama, direktør i Span, til Teknisk Ukeblad.

Også EDBs konsernsjef Endre Ragnes er svært fornøyd med oppkjøpet.

Ser langt fram

– Med kjøpet av Span i India faller en ny viktig brikke på plass i arbeidet med å etablere en langsiktig strategi for Global Sourcing i EDB. Gjennom dette øker vi både leveransekapasitet og konkurranseevne betydelig, og den nye indiske virksomheten vil sammen med vår ukrainske satsing bidra til å sikre et slagkraftig EDB i mange år framover, sier Ragnes.

EDB Business Partner har inngått en avtale om kjøp av 50,1 prosent av Span Infotech og har opsjon på å kjøpe de resterende aksjene i selskapet. Med dette kjøpet gjennomfører EDB en av de største satsingene et norsk IT-selskap har gjort i Asia noensinne.

–Vår ambisjon er at vi skal ha 33 prosent av arbeidsstyrken vår "nearshore-offshore" innen 2010. Nå ligger vi på 23 prosent, sier Rangnes.

Kundekrav

Kjøpet av Span er et viktig element i EDBs arbeid med å bygge et tilbud til kundene som kombinerer leveranser fra den nordiske virksomheten med leveranser fra kostnadseffektive land. Stadig flere kunder etterspør og stiller krav om slike leveransemodeller.

EDB har i lengre tid lagt ned et omfattende arbeid for å etablere en modell for Global Sourcing som ivaretar disse behovene hos kundene. EDB har som et ledd i denne strategien etablert betydelig virksomhet i Ukraina gjennom oppkjøp tidligere i år.Ingen begrensning

Oppkjøpet av Span ble annonsert på en frokost i Oslo i dag med Accenture, EDB og IKT Norge – og Indias finansminister Shri P. Chiambaram. Han mener mulighetene for offshoring til India er ubegrenset.

–Markedet kan dobles og vi vil greie å dekke det. Vi har et enormt potensial, sa Chiambaram.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.