NETTARKIV

Norsk-indisk IT-romanse

FORNØYDE: Pramod Grama i Span, Indias finansminister Shri P Chidambaram og konsernsjef Endre Rangnes i EDB Business Partner knyttet India og Norge tettere sammen i Oslo i dag. Foto: Tone Tveøy Strøm-Gundersen
FORNØYDE: Pramod Grama i Span, Indias finansminister Shri P Chidambaram og konsernsjef Endre Rangnes i EDB Business Partner knyttet India og Norge tettere sammen i Oslo i dag. Foto: Tone Tveøy Strøm-Gundersen

Kraftig økning i global sourcing

Nordiske selskaper kjøper globale it-tjenester i stor skala. En undersøkelse utført for EDB Business Partner viser at 80 prosent av de spurte selskapene kjøper globale it-tjenester. I tilsvarende undersøkelse gjennomført i 2006 svarte bare 12 prosent at de kjøpte it-tjenester ute. Industri- og energisektoren er mest positiv og kjøper mer ute enn for eksempel finanssektoren. Hovedfunnet i undersøkelsen er imidlertid at selskapene stiller som hovedkrav at de får en leverandør som forstår hva de jobber med, forretningsområdet og som sørger for individuell oppfølging. Lokalkunnskap er også et svært viktig kriterium for selskapene når de velger en it-partner utenfor landegrensene. Likevel: Bare en av tre selskaper svarer at de er hundre fornøyd med outsourcingen. Hovedproblemene er manglende forståelse for kundenes behov, for lite aktiv leverandør og at leveransene ikke alltid er problemfrie. Fordelene som listes opp er reduserte kostnader, tilgang til større ressurser og større fleksibilitet.

Undersøkelsen er basert på dybdeintervjuer med it-sjefer i store nordiske organisasjoner på ulike områder. Til sammen representerer organisasjonene 300 000 ansatte og et it-forbruk på mer enn fire billioner euro.

– Det var full klaff mellom EDB og oss. Vi deler verdier og filosofi og det er viktigst, sier Pramod Grama, direktør i Span, til Teknisk Ukeblad.

Også EDBs konsernsjef Endre Rangnes er svært fornøyd med oppkjøpet.

– Med kjøpet av Span i India faller en ny viktig brikke på plass i arbeidet med å etablere en langsiktig strategi for global sourcing i EDB. Gjennom dette øker vi både leveransekapasitet og konkurranseevne betydelig, og den nye indiske virksomheten vil sammen med vår ukrainske satsing bidra til å sikre et slagkraftig EDB i mange år framover, sier Rangnes.

Ingen norske it-selskaper har gjort et så stort oppkjøp i Asia som EDB nå gjør. Endre Ragnes mener velkvalifisert arbeidskraft, godt utviklete systemer, lave kostnader og gode erfaringer i India taler for sterkere samarbeid mellom indiske og norske selskaper.

Ser framover

EDB Business Partner har inngått en avtale om kjøp av 50,1 prosent av Span Infotech og har opsjon på å kjøpe de resterende aksjene i selskapet. Med dette kjøpet gjennomfører EDB en av de største satsingene et norsk IT-selskap har gjort i Asia noensinne.

–Vår ambisjon er at vi skal ha 33 prosent av arbeidsstyrken vår "nearshore-offshore" innen 2010. Nå ligger vi på 23 prosent, sier Rangnes.

EDB har fordelt arbeidsstyrken sin på Norge, India, Ukraina, Danmark og Sverige.Kundekrav

Kjøpet av Span er et viktig element i EDBs arbeid med å bygge et tilbud som kombinerer leveranser fra den nordiske virksomheten med leveranser fra kostnadseffektive land. Stadig flere kunder etterspør og stiller krav om slike leveransemodeller.

–Det er et sterkt krav om at tjenester blir levert globalt, sier Endre Rangnes.Ingen begrensning

EDB annonserte oppkjøpet på et møte i regi av IKT Norge i forrige uke, der også Accenture og Indias finansminister Shri P. Chiambaram var til stede. Chiambaram mener mulighetene for offshoring til India er tilnærmet ubegrenset.

–Markedet kan dobles og vi vil greie å dekke det. Vi har et enormt potensial og det er her framtiden ligger for oss, sa Chiambaram.

India forsøker å styrke sin posisjon ytterligere ved å satse på modernisering av byene og ikke minst på utdanningsinstitusjonene.

– Vi har enorm talentutvikling i India. Våre institusjoner er blant de beste i verden og vi utdanner derfor svært kvalifisert personell.

Finansministeren mener forholdet mellom India og Norge vil vokse seg enda sterkere enn det er i dag. Norges teknologiutvikling og Indias talentutvikling kan raskt føre til flere kompaniskap mellom norske og indiske selskaper.

-Våre industrier går svært godt sammen, sa Chiambaram.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.