KLIMA

Norsk India-investering skal gjøre halm til energi

Et norsk fond investerer 600 millioner kroner i et indisk prosjekt der halm brukes til bioenergi i stedet for å bli brent. Utslippskuttet skal tilsvare 1,4 millioner bensinbiler.

Halm som brennes i India for raskt å gjøre åkrene klare til ny dyrking, bidrar til kraftig luftforurensning.
Halm som brennes i India for raskt å gjøre åkrene klare til ny dyrking, bidrar til kraftig luftforurensning. Foto: Neil Palmer/Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0
15. jan. 2023 - 09:07

Hvert år brenner bønder i Nord-India halmen fra korn og ris som er igjen på åkrene etter innhøstingen. Brannene bidrar til ekstreme nivåer av luftforurensning i regionen.

Klimainvesteringsfondet investerer nå i SAEL Industries Limited, som sørger for at bøndene får betalt for å samle inn halmen. Deretter brukes den som drivstoff i biomassekraftverk, ifølge Norfund, statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland.

– I første fase er dette beregnet å kutte mer enn 2,8 millioner tonn CO2 årlig, basert på dagens indiske energimiks. Det tilsvarer 3 prosent av Norges årlige utslipp – eller 1,4 millioner bensinbiler, ifølge Norfund.

I dag leverer rundt 15.000 bønder halm til prosjekter i Punjab og Haryana, og 20.000 er involvert i prosjekter under bygging i Rajasthan. Hvis de nye planene lykkes, anslår selskapet at 100.000 bønder vil være involvert innen fem år.

Nei til bompenger er ikke aktuelt i Oslopakke 3. Satsene økes for å finansiere en rekke tiltak fram til 2045.
Les også

Oslopakke 3-enighet: – En sjokkregning for alle bilister

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.