PRODUKSJON

Norsk hybrid-motor

Kongsberg DevoTek er et frittstående utviklingsselskap med 40 medarbeidere på sivilingeniør og dr.ing.-nivå som tar på seg oppdrag for industrien. De benytter Industridagene til å markedsføre denne kompetansen overfor norsk industri.

-Vi har lang erfaring fra utviklingsoppdag for bilindustrien og til norske og internasjonale offshoreselskaper. Med kompetanse innen mekanikk, elektronikk og programvareutvikling tar vi prosjekter hele veien fra idefasen til produkter ferdig spesifisert for masseproduksjon, sier Vestgård.

Det er ikke akkurat bilindustrien som er målgruppen på Industridagene. Vestgård kan likevel ikke skjule sin stolthet over den hybride drivlinjen for til Opel. Det er et styringssystem for clutch og gir med en svært kompakt elektromotor. Den er ikke mer enn ca 15 cm i diameter og ca 15 cm lang, men gir likevel 10 kW effekt (14 hk).

-Elektromotoren brukes i start/stopp-funksjon slik at tomgangskjøring reduseres, i nedoverbakke kobles den automatisk inn som brems med samtidig lading av batteriene. Motoren kan også brukes som drivmotor i saktegående køkjøring, eller som en ekstra "rakett" ved forbikjøring, sier Vestgård.

Kongsberg DevoTek ble etablert som eget selskap eiet av de ansatte, men har fremdeles brorparten av sine oppdrag fra Luk AG, selskapet de ble skilt ut fra 1. juli i fjor. -Siden den gang har vi tjent penger hver eneste måned, sier Tomas Wamstad, som også var å finne på deres stand på Industridagene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.