NETTARKIV

Norsk godlyd på nye hjul

13. mars 2001 - 07:30

Seas har kastet seg inn på det krevende markedet for bilhøyttalere. For noen år siden lanserte de noen prisvinnende super-HiFi-modeller under navnet Excel. Det er utgaver i denne serien som nå kommer bilistene til gode.

– Markedet for bilhøyttalere er faktisk mer kjøpesterkt enn det tradisjonelle HiFi-markedet. Vår inntreden på dette internasjonale markedet vil bidra til å styrke merkenavnet ytterligere, sier administrerende direktør Jan E. Paus.

Kvalitet

Paus deler det internasjonale høyttalermarkedet opp i fire segmenter, fra superbillige høyttalere med lav kvalitet, til de kostbare med topp kvalitet.

– Vi konsentrerer oss om de to øverste segmentene. Der er det lettere for oss å tjene penger, og vi slipper å konkurrere med kjempeprodusenter i Kina og andre land. Faktisk har vi en betydelig eksport til land i Østen, fordi de ser på Seas som et kvalitetsmerke.

I nittiårene satset Seas kraftig på lydkvalitet. I 1994 introduserte de Excel-serien med en gummiopphengt membran i magnesium og med gullkontakter. Ingen andre har kopiert denne membranen, som var en viktig årsaken til at fabrikken fikk en betydelig kontrakt med danske Jamo. De er verdens fjerde største produsent av ferdige høyttalerkabinetter.

Nytt magnetsystem

– I tillegg til Excel-serien har vi utviklet og patentert et helt nytt magnetsystem som har gitt oss muligheten til å lage verdens beste diskanthøyttaler, sier Paus.

Hvis penger ikke er noe problem, og du skal kjøpe høyttalere, er det gode muligheter for at valget faller på kabinetter fra Wilson Audio, eller noen andre i verdenstoppen og da er sjansen stor for at noen av elementene er laget i Moss. Seas er også i gang med å etablere seg i bilstereomarkedet.

Paus er en sindig type som mener deler av HiFi-markedet er preget av mye humbug. Han peker på at mange har overdreven tro på at spesielle høyttalerkabler til mange tusen kroner meteren og andre ting skal kunne gjøre underverker for lyden. Det som virkelig betyr noe mener han er gode høyttalerelementer, en god delefilterkonstruksjon, og solide og riktig utformede kabinetter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.