IT

Norsk firma hevder ny brikke vil revolusjonere bluetooth-teknologien

Kan få kaffekoppen til å snakke med kaffemaskinen.

Skal revolusjonere: nRF51-serien til Nordic Semiconductor skal innlede en helt nye æra i Internett of Things hvor hver enhet kan få en egen IP-adresse
Skal revolusjonere: nRF51-serien til Nordic Semiconductor skal innlede en helt nye æra i Internett of Things hvor hver enhet kan få en egen IP-adresse Bilde: Nordic
18. des. 2014 - 14:38

At Nordic Semiconductor og Texas Instruments i Norge har ledet utviklingen av Bluetooth smart har vært kjent lenge. Selskapet har rundt 70 prosent av det raskt voksende markedet for elektronikk vi fester på kroppen slik om klokker og helse- og treningsarmbånd.

Nå tar Nordic neste skritt. De bygger rett og slett hele internettstacken inn i sine Bluetooth Smart-brikker. Det betyr at hver brikke kan utstyres med en Ipv6-adresse og den trenger ikke lenger mobilen eller noe annet som en slags navlestreng ut til nettet.

Mange av dagens kunder vil også sette pris på at dette bare er programvare. De siste par årene har brikkene de har solgt vært utstyrt med 128 og 256 kB flashminne. Det har gjort dem oppgraderbare over radioforbindelsen. Den nye internettfunksjonaliteten er en programvarebit på 8 kB som kan oppgradere eksisterende brikker.

Les også: Thin Film har fått sin største ordre til nå

Spennende

Dette er nok det mest spennende vi har gjort i hele Nordics tid. Vi kommer inn i et marked med noe som er helt unikt i en tid hvor alle snakker om Internet of Things (IoT). Alt er klart. Brikkene er på plass og fra i dag kan kundene våre laste ned et utviklingsverktøy og sette i gang. Det vi gjør nå passer perfekt inn i den nye verden som kommer til å være preget av IoT. Dette kommer til å ta av, sier sjefen for Nordic Semiconductor, Svenn-Tore Larsen.

Han understreker at de følger standardene til punkt å prikke. Nordic vil ikke lage noe som er proprietært. Det liker ikke de som skal utvikle. Ifølge Larsen har en av konkurrentene deres uttalt at nå er de bare åtte kvartaler bak Nordic i utvikling.

– Det er jo ganske hyggelig å høre at noen skryter av å ligge bare to år etter oss i utvikling, sier han.

Les også: Nå har Lyse og Altibox lagt fiber til alle landets fylker

Årets teknologileder: Adm. direktør i Nordic Semiconductor, Svenn-Tore Larsen ble  i februar utnevnt til årets teknologileder av Teknisk Ukeblad. Med dagens lansering gjør han ikke skam på tittelen.
Årets teknologileder: Adm. direktør i Nordic Semiconductor, Svenn-Tore Larsen ble i februar utnevnt til årets teknologileder av Teknisk Ukeblad. Med dagens lansering gjør han ikke skam på tittelen. ORV

Aller først

Det vi har gjort er å utvikle en komplett IP-suite i programvare og integrert den i vår Bluetooth Smart-brikke på 3,5 ganger 3,8 mm. Den kan kobles rett på nettet og snakke IP over bluetoothforbindelsen med hele internett. Den har alt en internett-server har, sier direktør for produktutvikling i Nordic, Thomas Embra Bonnerud.

Med den nye teknologien er det ikke lenger nødvendig å bygge bro via en telefon lenger.

– Med andre ord har vi tilpasset internett til bluetooth. Det betyr at vi kan levere brikker til dem som vil lage såkalte iBeacons, og dem er det mange av, og som kan koble den rett på nettet fra sin unike IP-adresse. I stedet for å gå via en telefon eller et nettbrett kan de bruke såkalte hodeløse rutere. Veldig billige rutere som fungerer som er slags trådløs svitsj, sier Bonnerud.

Han forteller at ingen har noe i nærheten av det Nordic lanserer i dag og det synes de egentlig er underlig. Allerede for et år siden var ganske klart at dette var veien fremover.

– Vi satser beinhardt på dette neste år og har et ganske formidabelt utviklingsløp foran oss for å produsere all programvaren som understøtte og forsterke effekten av den nye teknologien, sier han.

Les også: På tre uker skulle norske gründere erobre Singapore. Slik gikk det

Kaffekoppen på nettet: Siv. ingeniør i elektro og direktør for produktutvikling i Nordic, Thomas Embla Bonnerud har ledet utviklingen av den nye IPv6-kapable Bluetoothbrikken som til og med kan limes på en kaffekopp for å fortelle kaffemaskinen hva eieren foretrekker.
Kaffekoppen på nettet: Siv. ingeniør i elektro og direktør for produktutvikling i Nordic, Thomas Embla Bonnerud har ledet utviklingen av den nye IPv6-kapable Bluetoothbrikken som til og med kan limes på en kaffekopp for å fortelle kaffemaskinen hva eieren foretrekker. ORV

Snakker med kaffekoppen

Nordic hadde forberedt flere demoer til lanseringen i Oslo. En av dem var en kaffekopp med en pålimt brikke. Den kunne snakke med kaffemaskinen og med et kaffeprogram på PC-en eller i en app.

– Når du setter din kopp under kaffemaskinen i maskinen vet den akkurat hvilken kaffe den skal lage. Både koppen og kaffemaskinen har en IP-adresse. Kommer du inn tidlig så vet den at den første koppen du vil ha skal ha dobbelt styrke. Det er bare fantasien som begrenser hva utviklere kan komme opp med når de får tilgang til en ørliten brikke med en egen IP-adresse og med et batteriforbruk som gjør at den holder i årevis. Her vil vi se et utall anvendelser både i forretnings- og forbrukermarkedet, sier han.

Les også:

Dette er den første 4G-samtalen i Norge

Blir lyden bedre med superkabler til 180.000 kroner?

Slik ser norske kartdata ut i Minecraft  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.