KLIMA

Norsk fangstteknologi vinner

ALENE IGJEN: Scottish Powers CO2-fangstplaner på kullkraftverket Longannet står alene igjen i den britiske regjeringens fangstkonkurranse. Dermed får de ni milliarder kroner til å bygge et fullskalaanlegg sammen med norske Aker Clean Carbon.
ALENE IGJEN: Scottish Powers CO2-fangstplaner på kullkraftverket Longannet står alene igjen i den britiske regjeringens fangstkonkurranse. Dermed får de ni milliarder kroner til å bygge et fullskalaanlegg sammen med norske Aker Clean Carbon. Bilde: Scottish Power
Kjetil Malkenes Hovland
20. okt. 2010 - 14:50

I dag gjorde E.Ons Storbritannia-sjef Paul Golby det kjent på Youtube at selskapet trekker seg fra konkurransen om CO2-fangst i Storbritannia.

– Jeg vil dele noen nyheter om Kingsnorth-prosjektet og vår deltagelse i konkurransen om CO2-fangst og -lagring, sier Golby i klippet. – Vi har meddelt regjeringen at vi ikke vil delta videre i prosjektet. I dagens situasjon er det rett og slett ikke lønnsomt for oss å bygge et nytt kullkraftverk ved Kingsnorth.

Han ønsker Scottish Power lykke til videre i konkurransen med sitt planlagte fullskala CO2-lagringsprosjekt på kullkraftverket Longannet (2400 megawatt, MW).

Aker Clean Carbons teknologi

Kraftverket Longannet slapp i 2007 ut 10 millioner tonn CO2. I 2009 ble anlegget utstyrt med det første CO2-renseanlegget i britisk historie. Med hjelp fra norske Aker Clean Carbon vil de fange to millioner tonn CO2 fra 2020: Les saken her

Greenpeace-aktivistene "The Kingsnorth Six" klatret opp i skorsteinen på kullkraftverket Kingsnorth i 2007. Juryen i rettssaken som fulgte frikjente dem fordi de kjempet mot klimaendringer.
TIL TOPPS: Greenpeace-aktivistene "The Kingsnorth Six" klatret opp i skorsteinen på kullkraftverket Kingsnorth i 2007. Juryen i rettssaken som fulgte frikjente dem fordi de kjempet mot klimaendringer. Will Rose, Greenpeace

– Jeg vet dette er en stor skuffelse for våre kolleger i Storbritannia, sier Golby om at planene om fullskala rensing blir lagt bort. Det samme skjedde med de omstridte planene for kraftverket Kingsnorth 2 (1600 MW) i Kent tidligere i år.

Longannet er nå den eneste deltakeren igjen i den britiske regjeringens konkurranse om å fange og lagre CO2 (CCS). Førstepremien er fortsatt på en milliard pund, eller om lag 9,3 milliarder kroner. Men det har vært mye usikkerhet om rammevilkårene vil vare i en stat som styrer mot 149 milliarder pund i underskudd i 2010.

– Stor skuffelse

– Det er svært skuffende for oss alle, men jeg forstår hvorfor de tar avgjørelsen, sier Jeff Chapman i Carbon Capture and Storage Association (CCSA) ifølge Business Green.

Dagens marked gjør det ikke mulig å investere i kull, selv med rensing, og selv om det offentlige og en eventuell ny klimaskatt kunne hjulpet til med investeringen. Britene har planer om fire CO2-fangstanlegg i 2020, et mål som det nå kan spøke for.

Finansminister George Osbourne sa for få timer siden at milliardpremien i CCS-konkurransen fortsatt står. Men han sa ingenting om de tre andre anleggene som han ønsker.

– Jeg har fortsatt tro på at vi får fire anlegg, sier Jeff Chapman.

E.On sier de vil satse på CO2-fangst i Nederland i stedet, gjennom et prosjekt i Maasvlakte i Rotterdam.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.