Norsk euro-standard for el-arbeid

Norske el-anlegg har urovekkende mange feil. Nå skal elinstallatørene gå i spissen for en standardisert, periodisk sjekk.
Norske el-anlegg har urovekkende mange feil. Nå skal elinstallatørene gå i spissen for en standardisert, periodisk sjekk. Bilde: Atle Abelsen
Atle Abelsen
3. juli 2006 - 14:09

Elinstallatørenes bransjeorganisasjon Nelfo bedyrer at de tar elsikkerhetsarbeidet på alvor, og varsler nye tak til høsten.

De står i spissen for å innarbeide en europeisk kontrollordning, ikke ulikt den vi finner for biler.

– Nelfo har fått i oppdrag av EU-kommisjonen å utarbeide en rapport som reder grunnen for en europeisk kontrollordning av elektriske anlegg, sier elinstallatør Eirik Selvik til tu.no.

Tyngde bak

Han sitter som norsk representant i TC 64 i Cenelec, som utarbeider standarder for europeiske elinstallatører.

Det er imidlertid den internasjonale bransjeorganisasjonen AIE, med medlemsorganisasjoner som organiserer flere hundre tusen elentreprenører, som driver fram arbeidet.

Standardisere metodene

– Vi skal utarbeide en metodikk basert på Nelfos elkontroll, der vi skal standardisere sjekkliste og metodikk, sier seksjonsjef Terje Hanssen i Nelfo.

– Vi vil ta for oss hele spekteret ved en kontroll, fra de rent tekniske detaljene, det juridiske, forvaltningsmessige og psykologiske, sier han.

Til det siste kommenterer han at det også er viktig at en kontrollør vet hvordan han skal oppføre seg når han kommer hjem til folk.

En europeisk kontroll kan bli periodisk, som med biler, for eksempel minst hvert tiende år. Det kan også bli aktuelt å kreve kontroll ved overdragelse av bolig.

Bekymret

Sjefingeniør Oddmund Foss i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) liker ikke de urovekkende mange feilene ved nye elektriske anlegg, som tu.no har skrevet om tidligere i dag.

I DSBs eget magasin Samfunnssikkerhet peker han på at DSB og bransjeorganisasjonene har lagt ned mye ressurser i elsikkerheten de siste årene.

– Men det er skuffende å konstatere at dette ikke har redusert antallet feil i ønsket grad, sier han.

Sentralt register

Foss peker på at alle installasjonsbedrifter skal være oppført i et sentralt register hos DSB, før de kan utføre arbeider på elektriske anlegg.

– Om en bedrift ikke følger våre pålegg, kan vi slette den fra registeret. Om de fortsetter sin virksomhet, kan vi politianmelde dem.

Foss viser også til økingen i utenlandske bedrifter og fagarbeidere, som ikke alltid er kvalifiserte eller er vant til å jobbe etter norsk standard.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.