BYGG

Norsk byggenæring følger kinesisk gigaprosjekt

Vil reise og få med seg ferdigstillingen.

 En gruppe fra bygge- og eiendomsnæringen i Norge venter i spenning på nyheter om byggetillatelsen til Sky City One.
En gruppe fra bygge- og eiendomsnæringen i Norge venter i spenning på nyheter om byggetillatelsen til Sky City One. Bilde: Broad/Skjermdump
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
29. mai 2013 - 18:45

Det kinesiske selskapet Broad Sustainable Construction (BSC) har planer for å bygge verdens høyeste bygning - og det bare på 90 dager.

I Norge venter en gruppe fra bygge- og eiendomsnæringen bare på en startdato for prosjektet, slik at de kan få reise og få med seg ferdigstillingen.

Konsulentfirmaet Mitt Kina, som lager reiseopplegget, følger prosjektet tett. Bygget skal bli 838 meter høyt, og vil med dette være 10 meter høyere enn Burj Khalifa i Dubai, som i dag har verdensrekorden.

Venter på dato

– Det er stor interesse for det i bygge- og eiendomsnæringen. De ønsker å reise ned når dette skal ferdigstilles, sier Vigdis Fondevik i Mitt Kina.

Selskapet leverer tjenester for norsk næringsliv som er interessert i Kina, blant annet sto de bak kongefamiliens program under OL i Beijing. Nå er det en interesseorganisasjon for bygge og eiendomsnæringen som vil se verdens høyeste bygg stå ferdig.

–  Vi bare sitter og venter på en dato. Da har vi tre måneder på oss for å få laget et opplegg, sier hun.

Les også: Dette stillaset er 169 meter høyt

Utsatt

Opprinnelig skulle byggingen begynt i mars i fjor.

Den amerikanske miljønettstedet Treehugger.com meldte før helgen at BSC omsider har fått byggetillatelse og at byggearbeidene skal starte nå i juni.

Hos Mitt Kina, som skal arrangere turen, har de imidlertid ikke fått noe informasjon om byggestart.

Teknisk Ukeblad sendte en henvendelse til BSC, der de opplyser at byggingen ikke har startet. På spørsmål om hvorvidt selskapet venter på byggetillatelse fra lokale eller sentrale myndigheter, svarer de følgende.

– Beklager, vi har ingen nyheter. Ingen nyheter er gode nyheter, skriver selskapet i svaret.

Tenker annerledes

Den norske gruppen ønsker blant annet å møte byggeplanleggerne, samt å se hvordan tilsvarende prefabrikkerte elementer som de som skal brukes i skyskraperen produseres.

Fondevik mener prosjektet er interessant, og at det viser hvordan kineserne tenker økologi på en helt annen måte enn oss.

– Vi tenker at dette ikke er økologisk, mens kineserne tenker at dette er økologisk, sier hun.

Det kinesiske selskapet Broad Group, som eier BSC, er mest kjent for å produsere klimaanlegg og luftrensere. Fondevik mener Sky City One-prosjektet blant annet dreier seg om å få oppmerksomhet rundt eget selskap.

Les også:

Snart skal regjeringskvartalets skjebne avgjøres

Se utsikten fra nye World Trade Center

Bygger høyhus for å dyrke grønnsaker  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.