T2

Norsk barbari i nytt spill

Age Of Conan.
Age Of Conan. Bilde: FunCom
Morten Gulden
13. mai 2008 - 10:36

Det finnes en rekke sjangere innen spillverdenen. Du kan velge og vrake i spill som lar deg leve ut fantasier innen alt fra rockeverdenen til hallikvirksomhet i gangsterstyrte metropoler. I de aller fleste av dem spiller du mot datamaskinen, eller til nød noen venner på nettet. Kjempegøy, men med begrenset levetid.

Når spillet er over, er det over og du må eventuelt begynne på nytt med en ny karakter og håpe at spillutviklerne har lagt inn variasjon så det ikke blir for kjedelig.

Massivt

Det finnes en sjanger som er annerledes, MMO-ene (Massively Multiplayer Online-game).

I disse flerspiller online-spillene møter du titusener av andre mennesker i samme spill, og det er ikke nødvendigvis selve innholdet og scenariene spillutviklerne har laget som er det mest fengende. Spillopplevelsen utvikles og videreføres i samarbeid med de andre spillerne.

Online-spill

Det nye norske Conan-spillet føyer seg pent inn i rekken av slike online-spill, som kan trekke sine aner helt tilbake til det første i sitt slag,

Ultima Online fra 1997. Som sine meget populære forgjengere (det mest kjente er World of Warcraft fra 2004, med 10 millioner brukere) foregår alt du gjør i en enorm spillverden hvor magi, sverd og kamp mot store, onde monstre er hverdagskost.

Magisk realisme

I Age of Conan har utviklerne begrenset mengden fantasielementer noe, Funcom beskriver konseptet som ”magisk realisme”.

Du vil altså kunne kaste magiske flammeballer og radere ut fiender med lyn fra oven hvis du spiller en magiker, ja vel, men ikke regn med å støte på drager, alver, troll og alle de andre mer eller mindre plausible figurene i det post-Tolkieneske panteon. I Kong Conans verden er det menneskene og fiendene rundt deg som teller. Og de kan være farlige.

Den store forskjellen

Det er nemlig en vesentlig forskjell mellom dette spillet og konkurrentene i sjangeren: Din kompetanse teller.

Felles for disse spillene er innflytelsen fra Dungeons and Dragons, det originale brettspillet som lar deg spille egenproduserte spillkarakterer sammen med (og mot) venner. I disse spillene er det å lage en karakter en omstendelig prosess hvor du balanserer dens forskjellige egenskaper opp mot hverandre. Skal krigeren din være rask på beina, går det ut over hvor sterk han er eller hvor mye han kan bære.

Kamp på liv og død

Får du tak i et magisk sverd, vil det tildele en fiende mer skade, og en god rustning kan bety forskjellen mellom liv og død. Jo flere ting du gjør i spillverdenen, jo mer erfaring får spillkarakteren din, og det medfører bedre tall: den blir sterkere, smidigere eller får mer magi, alt avhengig av hva du holder på med.

Så lang er alt greit, men det gjør utkjemping av en duell til en øvelse i statistikk. Det er i praksis en duell mellom to regneark. En bedre karakter vil så å si alltid vinne mot den dårlige – alt du behøver å gjøre er å stå nære hverandre, trykke på ”angrip”-knappen og håpe på det beste.

Mange nye ting

Age of Conan beholder de fleste av disse elementene men introduserer flere. Basert på din egen kompetanse som spiller. Hvis din plan er å angripe med pil og bue, gjelder det å sikte. Bommer du, så bommer du, og han du skjøt på ligger bra an til å få has på deg før du får trukket en ny pil.

Er du midt i en kamp på liv og død med sverd, lønner det seg å passe på at du står bra, og slår mot et sted hvor motstanderen ikke er god til å blokkere.

Denne type spillemekanismer er nytt for sjangeren, og gjør Age of Conan til et langt rikere og mer dramatisk spill enn sine konkurrenter.

Vakkert nok

I tillegg er Conans grafikk nydelig. Landskapene bugner av fjell, vann, snø og sol, og dette er ekte fjell du kan klatre opp på, selv om de er aldri så langt unna.

Spillkarakterer tegnes med så høy kvalitet, og kan tilpasses dine ønsker i en så stor grad, at det vil være fullt mulig å kjenne den igjen på utseendet - selv på avstand og i en folkemengde. Det bugner av klær, rustninger og våpen du kan smykke den med.

Du kan ri hester og andre dyr, og kjøpe og selge våpen og utstyr. Det er også rikt med muligheter til å utforske de mindre voldelige sidene ved Conans rike, som våpensmed for eksempel.

Også offline-muligheter

Age of Conan inneholder også en rekke ”offline” spill, hvor du kan løpe rundt og løse oppgaver og skaffe deg erfaring uten at du behøver å forholde deg til alle de andre spillerne, eller bare et utvalg venner.

Det inkluderer morsomme avarter som har mer til felles med skytespill av typen Quake, som fang-motstandernes-flagg varianten ”capture-the-scull”.

Kommer snart

Age of Conan har blitt utsatt flere ganger, men nå er lanseringsdatoen spikret: 20 mai kan du kaste deg ut i en enorm, vakker og spennende spillverden. Vi gleder oss!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.