NETTARKIV

Norsk aluminiumindustri

Camilla Aadland
6. okt. 2008 - 10:55

Aluminium er, nest etter stål, det mest brukte metallet i verden. Det veier bare en tredjedel av det stål gjør, har relativt høy styrke og er lett formbart. Det er sterkt mot korrosjon og har god ledningsevne for elektrisitet og varme. Samtidig kan det smeltes om og gjenvinnes.

Størst på aluminium i Norge er Hydro, som nå er rendyrket aluminiumprodusent. Selskapet har 7000 ansatte i Norge, og produserer aluminium på Karmøy, i Høyanger, i Årdal og på Sunndalsøra.

Totalt produserte Hydro 1 742 000 millioner tonn primæraluminium ved 10 hel- eller deleide primæraluminiumsanlegg i fjor.Fra sør til nord

Elkem Aluminium er Norges nest største produsent av primæraluminium. Verkene Elkem Aluminium Lista og Elkem Aluminium Mosjøen produserer legerte aluminiumprodukter i forskjellige formater. Støperiene er utstyrt for å levere høykvalitetsprodukter i form av pressbolter, valseemner og støpelegeringer til det europeiske markedet.

Sør-Norge Aluminium er et norsk aksjeselskap med Rio Tinto Alcan og Hydro Aluminium ASA som likeverdige aksjonærer. Årsproduksjon er på cirka 165.000 tonn elektrolysemetall i året, noe som gjør Søral til mellomstor produsent i norsk målestokk.Vil eie kraftverk

Flere av aluminiumprodusentene eier sine egne kraftverk, og er dermed kraftprodusenter i tillegg til å være storforbrukere av kraft. Dette er årsaken til at de har engasjert seg sterkt i saken om hjemfall. På grunn av norsk lovgivning skal nemlig alle privateide kraftverk overføres til staten etter en viss tid. Den nåværende regjeringen har fått gjennom at det skal skje uten utsettelse, og de første kraftverkene må dermed overføres til staten allerede i 2022.

Dette gjelder Hydros kraftverk i Røldal-Suldal, som leverer kraft til anlegget på Karmøy. Den gamle Søderberg-teknologien skal fases ut, og Hydro vurderer å investere i et nytt og moderne anlegg. Nå sier imidlertid konsernsjef Eivind Reiten at den beslutningen henger i en tynn tråd, ettersom ikke regjeringen gikk med på å utsette hjemfall til 2065, som var opposisjonens forslag.

Kilder: Produsentenes hjemmesider

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.