ARKIVNYHETER

Norsk aluminium best på klima

Norsk aluminiumsindustri har de laveste utslippene av klimagasser per produsert tonn, viser en analyse gjort for EU-Kommisjonen. EU-landene har fem ganger så høyt utslipp per tonn aluminium, USA slipper ut seks ganger så mye klimagasser og gjennomsnittlig kinesisk aluminiumsproduksjon krever åtte ganger så mye klimagassutslipp som Norge skriver Norsk Industri på sin hjemmeside.

Norge har de tre siste årene redusert utslippene ytterligere gjennom teknologiutvikling, og ny forskning har fått fram ytterligere reduksjoner i utslippene, slik at nye verk vil ha enda lavere utslipp hvis de bygges i Norge.Norge og Island forbilder

Det tyske utredningsinstituttet Institut für angewendte Ökologie (Öko-institut) har på oppdrag fra EU-Kommisjonen vurdert situasjonen i verdens aluminiumsindustri for å skaffe kunnskap om arbeidet for å hindre karbonlekkasje fra klimavennlig produksjon i Norge mv. til land med mindre klimavennlig produksjon.

Konklusjonen er klar: Blant de største aluminiumsprodusentene på verdensmarkedet har Norge og Island de klart laveste utslippene av klimagasser. Da er det et tankekors at ny produksjon i dag blir bygget opp i land som Kina med åtte ganger så høyt klimagassutslipp som i Norge.

Hvis en million tonn aluminiumsproduksjon ble flyttet fra Kina til Norge ville verdens utslipp av aluminium gått ned med 15 millioner tonn, tilvarende kuttene i utslipp av klimagasser som det var enighet om i ”klimaforliket”.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.