KRAFT

NorNed-løsning kraftig forsinket

KOMPLISERT HANDEL: Det er mye vanskeligere enn antatt å få på plass en handelsløsning som utnytter NorNed-kabelen på en optimal måte.
KOMPLISERT HANDEL: Det er mye vanskeligere enn antatt å få på plass en handelsløsning som utnytter NorNed-kabelen på en optimal måte. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind Lie
17. juni 2011 - 07:02

Intradag krafthandel innebærer at aktørene kan handle etter at spotmarkedet er stengt og frem mot driftstimen. Det gjør det mulig for aktørene å håndtere uforutsette hendelser som for eksempel utfall av en produksjonsenhet, slik at de kan handle seg i balanse før driftstimen og ubalansemarkedet åpner.

EU krever handelsløsninger for intradag krafthandel på alle overføringsforbindelser.

Les mer om balansemarkedene hos Statnett.

Trekvart år forsinket

Opprinnelig planla Stanett og det nederlandske nettselskapet Tennet, som sammen eier NorNed, å få på plass intradaghandel fra 1. mai i år. Men i et felles brev til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og den nederlandske energiregulatoren Energiekamer opplyser selskapene at handelsløsningen blir utsatt.

Tore Granli i Statnett sier til Teknisk Ukeblad at målet nå er å få på plass intradaghandel i løpet av første kvartal neste år, altså før utgangen av mars 2012.

Les også: Krevende utenlandskabler

Komplisert

Statnett og Tennet oppgir en rekke årsaker til utsettelsen. Blant annet vil det lengre tid enn antatt å utvikle nødvendige IT-løsninger.

Det må utvikles et planleggingsverktøy for kraftflyten på kabelen, fastsettelsen av handelskapasitet i det nederlandske intradagmarkedet må bedres og Statnett skal gå over til et nytt it-system for alle sine markedsoperasjoner.

Det kompliserer situasjonen ytterligere at de andre landene i Nordvest-Europa ikke blir enig om et integrert intradagmarked, ifølge Statnett og Tennet.

Les oså: Mindre kraftsløsing på NorNed

Økt likviditet

Intradag krafthandel på Norned-kabelen vil trolig øke likviditeten i markedet og konkurransen mellom aktørene, skrev Econ Pöyry i en rapport laget på oppdrag fra NVE.

Økt utbygging av fornybar energi vil sannsynligvis bidra til å øke potensialet for intradag krafthandel.

Les også: NorGer trekker søknad

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.