KRAFT

NorNed-kabelen åpnet

FORMELT ÅPNET: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (t.v.) sammen med konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter på Statnetts NorNed-anlegg på Raustad før den offisielle åpningen av den nye sjøkabelen mellom Norge og Nederland torsdag.
FORMELT ÅPNET: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (t.v.) sammen med konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter på Statnetts NorNed-anlegg på Raustad før den offisielle åpningen av den nye sjøkabelen mellom Norge og Nederland torsdag. Bilde: Schrøder, Tor Erik
Jannicke Nilsen
12. sep. 2008 - 07:38

Åpningen som fant sted torsdag, skjedde samtidig på begge sider av Nordsjøen, i Feda i Kvinesdal og i Eemshaven i Nederland.

- Dette er en milepæl for oss i Statnett og vi er veldig stolte av at vi i har kunnet offisielt åpne NorNed. I tre år har vi jobbet iherdig med dette prosjektet og det er fantastisk morsomt å være i havn, sier konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter i Statnett.

Prisutjevning og bedre forsyningssikkerhet er de to viktigste funksjonene Norned har, mener han.

Nær fem milliarder

Kabelen har vært i drift siden 6. mai.

NorNed-kabelen har siden 6. mai i år generert totalt 546 millioner kroner i inntekter fordelt på de to eierne Statnett og TenneT. Dette er langt over forventningene, ifølge Statnett.

Også olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og hans nederlandske kollega, næringsminister Maria van der Hoeven, kastet glans over den store begivenheten på hver sin ende av kabelen.

Det har tatt mer enn tre år og kostet 4,6 milliarder kroner å få NorNed-kabelen ferdig.

Desidert størst

Den er, med sine 580 kilometer, nesten dobbelt så lang som den nest lengste undersjøiske strømkabelen i verden.

Kabelen veier cirka 80 kilo per meter, har en kapasitet på 700 MW og kan forsyne halve Oslo eller halve Amsterdam med strøm i over ett år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.