ENERGI

Normal radioaktivitet

20. des. 2000 - 07:15

Ingen av de 28 målestasjonene i Norge som administreres av Norsk institutt for luftforskning (NILU),Statens Strålevern, Sivilforsvaret og Forsvaret, hadde utslag utover naturlig strålingsnivå i 1999, viser årsoversikten. Heller ikke den stasjonen som er plassert i Russland viste unormal aktivitet.

12 av stasjonene deltar i et samarbeid med Næringsmiddeltilsynet. Samtlige stasjoner er tilknyttet telenettet med modem. Med en times mellomrom ringer en datamaskin på NILU opp stasjonene.

Alarmgrensen er vanligvis 50 nSv/h over normal bakgrunnsstråling. Dersom en alarm blir utløst, ringer stasjonen automatisk opp åtte innprogrammerte numre i tur og orden. Dette gjentas til varslingen når frem. Nå planlegges det et nyttmeldingssystem, antakelig via mobiltelefonnettet.

De 46 alarmene som kom i 1999 skyldtes radontopper, kalibreringsfeil, tekniske feil eller raskt endrede bakgrunnsverdier på grunn av snøfall eller rask snøsmelting.

Dette overvåkingsprogrammet startet opp i 1986 og inngår i den norske atomulykkesberedskapen som Statens Strålevern administrerer.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.