NYHETSBREV

Norgesmestere i automatisering

– Jeg ble overrasket, de løste oppgaver jeg trodde skulle være umulig, sier fagansvarlig for NM i automatisering for lærlinger og skoleelever på videregående skole.

Gullvinnerne Petter Rustad til venstre og Sindre Hellingsrud løste alle oppgavene til tross for hard tidspress under yrkes-nm 2014 i Trondheim.
Gullvinnerne Petter Rustad til venstre og Sindre Hellingsrud løste alle oppgavene til tross for hard tidspress under yrkes-nm 2014 i Trondheim. Bilde: Worldskills Norway
6. nov. 2014 - 10:58

Totalt var det 330 deltakere i norgesmesterskapet for yrkesfag som ble arrangert i Trondheim siste uke i oktober. Av disse stilte 12 tomannslag i automatisering. Åtte lag stilte i skoleklassen der elever på videregående skole deltok, og fire lag stilte i klassen for lærlinger og unge fagarbeidere.

Vanskelig

Olav Vangen, fagansvarlig for automatisering har laget oppgavene. Han sier målet var å gjøre dem så vanskelige at ingen skulle klare alle, men at alle skulle klare noen.

Men han ble overrasket over nivået, og sier i videoen som Automatisering har laget fra mesterskapet at en oppgave han ikke trodde skulle være mulig å løse likevel ble løst av et av lagene.

– I tillegg er det et stort tidspress, sier Vangen.

– Det var nok oss han sikter til, det var en kinkig programmeringsoppgave, sier Sindre Hellingsrud fra FMC Technologies, som tok gullet sammen med Petter Rustad.

Helllingsrud og Rustad klarte også å løse alle oppgavene - noe som ikke var forventet av Vangen.

Brasil

Kongsberglaget har nå et knapt år til å forberede seg på verdensmesterskapet i Brasil i august neste år. Hellingsrud sier oppgavene de fikk under NM var utfordrende.

– Vi hadde veldig kort tid, kortere tid enn vi hadde under europamesterksapet. Det var en fin trening mot vm, sier Hellingsrud.

Høyt nivå

Kjetil Nilssen, som er en av dommerne i automatisering, sier han tror slike mesterskap er viktig for rekrutteringen.

Han får full støtte av Olav Klungerbo som sitter i Fagprøvenemda for automatisering. Han sier at de unge automatikerne holder et veldig høyt nivå.

– Det har vært en rivende utvikling, men både industrien, lærerne og skolene henger med. Vinneren av NM går til verdensmesterskapet, sist gang tok vi sølv, sier Klungerbo.

Lærlingeklassen

I klassen for lærlinger stakk Kongsberg-miljøet av med seieren. Gullet gikk til Petter Rustad fra K-Tech og Sindre Kvear Hellingsrud fra FMC.

Anne Line Holmen Tangen fra Ineos Norge og Even Skaugård Karlsen fra Bergsli Maskin, begge Telemark, stakk av med sølvmedaljen mens

Lars Erik Wik og Tobias Anderssen, begge fra Advantec, Hordaland tok tredjeplassen.

Skoleklassen

I skoleklassen tok Rogaland seieren. Gullet gikk til Jørgen Solhem og Arne Ørke, fra Åkrehamn videregående skole.

Sølvmedaljen gikk til Anders Langset Bråten og Erik Sørhøy Bjørge fra Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana i Nordland mens Patrik Hals og Joakim Kristoffersen fra Levanger videregående skole i Nord-Trøndelag tok bronsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.