KRAFT

Norges største blir enda større

BYGGES: En fornøyd Enova-direktør Eli Arnstad strålte omkapp med sola under markeringen av byggestart for den nye overføringsledningen for fjernvarme i Oslo. Enova har bidratt med 130 millioner til utbyggingen.
BYGGES: En fornøyd Enova-direktør Eli Arnstad strålte omkapp med sola under markeringen av byggestart for den nye overføringsledningen for fjernvarme i Oslo. Enova har bidratt med 130 millioner til utbyggingen. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
18. sep. 2007 - 17:07

Fjernvarme er miljøtiltak.– Fjernvarmesatsingen som pågår i hovedstaden vil spare byen for utslippene fra 50 000 tonn fyringsolje per år. Det betyr det samme som å fjerne eksosen fra 50 000 biler som hver kjører 10 000 kilometer i ett jafs, sa en stolt konserndirektør i Hafslund og styreleder i Viken Fjernvarme, Per Kristian Olsen.

Første etappe

I dag markerte konsernet, Enova og Oslo kommune byggestart for den nye overføringsledningen som skal gå fra Klemetsrud sør for hovedstaden og inn til Oslo sentrum, og knytte sammen de to eksisterende fjernvarmeområdene i Oslo.

I en to meter dyp og fire meter bred grøft på Klemetsrud ligger nå starten på første etappe av ledningen, som blir på 2,2 kilometer og skal gå til Skullerud. Totalt skal overføringsledningen bli 12,3 kilometer lang.

Utfordrende

– Den største utfordringen er selve anleggsarbeidet. Det er en stor grøft, vi trenger totalt en 10 meter bred trasé inkludert anleggsvei. Det betyr at eiendomsforhold, infrastruktur, lyskryss og vann- og avløpsledninger berøres. Og det blir vanskeligere og vanskeligere jo nærmere sentrum du kommer, sier prosjektleder Stein Vestvatn, som legger til at strekningen ennå ikke er ferdig prosjektert.

5000 nye boenheter

Den nye ledningen vil gjøre det mulig å utnytte varme tilsvarende 50 millioner kWh fra dagens anlegg, noe som betyr varme til 5 000 boenheter.

Med en tredje linje, som kan knyttes på forbrenningsanlegget til Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune (EGE), vil den nye ledningen gjøre det mulig å utnytte rundt 300 kWh i tillegg til dagens varmeproduksjon tilsvarende 600 millioner kWh.

I tillegg får Viken Fjernvarme mulighet til å overføre fornybar varme fra et nytt kraftvarmeverk basert på biobrensel og varme fra kjeler fyrt med biopellets. Dette anlegget er ennå på planleggingsstadiet.

Nytt produkt

Enova har gått inn med 130 millioner til ledningen, som totalt vil koste 400 millioner kroner.

– Det er nytt at nordmenn har begynt å tenke varme som et eget oppvarmingsprodukt. Det har vi hatt liten tradisjon for i Norge hittil, sa Enova-direktør Eli Arnstad på pressekonferansen.

Også hovedstadens konstituerte ordfører tok turen til forbrenningsanlegget på Klemetsrud for å sole seg i glansen av en god miljøsak.

Stor dag

– Dette er en stor dag for Oslo som kommune og Oslo som miljøby. Vi er allerede best i landet på fjernvarme, og vi vil fortsette å gå foran som en storby som tar ansvar, sa Svenn Kristiansen på markeringen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Viken Fjernvarme forsyner i dag rundt 25 000 boenheter og 720 næringsbygg i Oslo med fjernvarme. Primærkildene i varmeproduksjonen er byens kloakk, spillvarme fra avfallsforbrenningen og bioenergi.

Målet er at fjernvarmeutbyggingen innen 2014 skal kunne gi 100 000 nye husstander fjernvarme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.