KRAFT

Norges nye vindsjefer

Agder Energi og Statkraft danner nytt vindkraftselskap for å bli størst på landvind.
Agder Energi og Statkraft danner nytt vindkraftselskap for å bli størst på landvind. Bilde: Arkiv
Jannicke Nilsen
15. aug. 2008 - 10:15

I dag signerte Statkraft og Agder Energi en avtale som etablerer et nytt vindkraftselskap i Norge: Statkraft Agder Energi Vind DA.

Målet er å etablere en vindkraftkapasitet på hele 1500 MW innen 2015.

Selskapet skal ha hovedkontor i Kristiansand, som partnerne mener vil bli Norges nye vindkrafthovedstad.

Vil bli størst

Sammen vil de nye partnerne bil den ledende norske aktøren på landbasert vindkraft.

– Vindforholdene i Norge gir enestående muligheter for kraftproduksjon, samtidig krever klimautfordringene en kraftfull satsing på fornybar energi. Etableringen av Statkraft Agder Energi Vind DA er derfor et viktig skritt i å realisere det norske vindkraftpotensialet. Med dette blir Kristiansand og Sørlandet Norges viktigste vindkraftsenter, sier Tom Nysted, konsernsjef i Agder Energi i en pressemelding.

Statkraft vil være majoritetseier i Statkraft Agder Energi Vind DA.

Styreleder i det nye selskapet blir Haakon Alfstad, som nå er direktør for vindkraft i Statkraft.

Bedre rustet

– Samarbeidet med Agder Energi vil gi oss større muskler og gjøre oss bedre rustet til å nå våre mål innen vindkraftområdet. Vindkraft er en kapitalintensiv industri med store skalafordeler. Samarbeidet betyr at Statkraft og Agder Energi får en større og mer fleksibel prosjektportefølje, samt muligheter til å utvikle både større fagmiljøer og sterkere spesialisering innen fagområdene, sier konserndirektør Jon Brandsar i Statkraft.

Stor portefølje

Statkraft har tre etablerte vindkraftanlegg i Norge. Det er vindparkene Hitra i Sør-Trøndelag, Smøla i Møre- og Romsdal og Kjøllefjord i Lebesby i Finnmark. I tillegg har de en rekke vindkraftprosjekter på gang på ulike nivåer.

Allerede i 1998 åpnet Agder Energi en liten vindpark på Lindesnes i Vest-Agder.

Fjeldskår vindpark er med sine 5 vindturbiner imidlertid selskapets eneste i drift. De har også en rekke vindprosjekter på gang.

Tilsammen vil Statkraft Agder Energi Vind DA ha tilsammen 31 vindkraftprosjekter i sin portefølje.

Se vindkraftprosjektene her.

Flere planer

Den nye duoen har en rekke planer med selskapet. Kompetansesentre for spisskompetanse innenfor vindkraftutvikling skal etableres.

Et senter, som skal ta seg av innkjøp og anskaffelser av avansert vindkraftutstyr, legges til Oslo, mens ansvaret for drift, vedlikehold og vindanalyse legges til Kristiansand-kontoret.

Statkraft peker på at regionen har et aktivt industri- og forskningsmiljø, og trekker fram at Universitetet i Agder nylig etablerte et studium innen fornybar energi.

- Lokaliseringen av hovedkontoret vil bidra til kompetansemessig, finansiell og industriell vekst på Sørlandet, og gjøre Kristiansand til Norges nye vindkrafthovedstad, sier Nysted.

Fra Agder Energis vindportefølje:

Rørvassheia vindkraftanlegg i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag og Osen kommune i Sør-Trøndelag. Vindkraftparken vil kunne produsere nær 450 GWh årlig.

Steinheia vindkraftanlegg i Verran kommune i Nord-Trøndelag. Mellom 60 og 70 vindmøller med installert effekt opp til 200 MW vil kunne gi en årsproduksjon på nær 550 GWh.

Jektheia vindkraftanlegg i Namdalseid kommune i Nord-Trøndelag. 50 vindmøller med tilsammen 150 MW installert effekt. Gjennomsnittlig årsproduksjon beregnes til nær 400 GWh.

Brosviksåta vindkraftanlegg i Gulen kommune i Sogn og Fjordane. Prosjektområdet ligger på et høydedrag som er satt av som aktuelt for vindkraftutbygging i kommuneplanen. Det er planlagt bygget 30 vindmøller.

Ertvågøy vindkraftanlegg i Aure kommune i Møre- og Romsdal vil 30 vindturbiner kunne produsere nær 250 GWh årlig. Vindparken skal fordeles på to områder.

Svarthammaren vindkraftanlegg i Snillfjord kommune i Sør-Trøndelag fylke. Mellom 70 og 100 vindmøller i området vil til sammen produsere opp til 550 GWh årlig. Området ligger på et høydedrag med Åstfjorden i nord og Snillfjorden i sør.

Ulvgreina vindkraftpark i Solund, nord for Sognefjorden i Sogn og Fjordane. Vindkraftparken kan få en installert effekt på opp til 90 MW, og årlig produksjon kan bli nær 250 GWh. Vindparken kan tidligst settes i drift i 2013.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.