KLIMA

Norges klimaregning vokser

Penger. Kroner. Mynter. Sedler. Lommebok. Personlig økonomi. Økonomi. Lønn. Lønnsnivå. Lønnsforhandlinger. Lønnsoppgjør. Inntekt. Inntektsnivå.
Penger. Kroner. Mynter. Sedler. Lommebok. Personlig økonomi. Økonomi. Lønn. Lønnsnivå. Lønnsforhandlinger. Lønnsoppgjør. Inntekt. Inntektsnivå.Bilde: Scanpix
Jannicke Nilsen
17. feb. 2010 - 16:05

Det vil koste mer enn tidligere antatt å kutte klimagassutslipp i Norge.

Etatsgruppen Klimakur 2020 la i dag fram en oversikt over 160 tilgjengelige tiltak som kan brukes når utslippene av klimagasser skal reduseres fram mot 2020.

Prisen for å kutte 12 millioner tonn CO2 kommer her på 5 milliarder kroner i året fram mot 2020.

Overrasket

– En av de største overraskelsene er at de anslår at Norge må gjennomføre tiltak som koster opp mot 1100-1500 kroner per tonn CO2 dersom vi skal nå målet i Klimaforliket. Dette er betydelig høyere enn tidligere anslag, sier forsker Steffen Kallbekken ved Cicero senter for klimaforskning i en pressemelding.

Prisen en klimakvote i EUs kvotemarked ligger i dag på cirka 120 kroner per tonn CO2. Fram mot 2020 forventes prisen å øke til 350 kroner per tonn CO2.

Dermed vil det koste tre ganger så mye å redusere klimagassutslipp i Norge, som å handle kvoter i EU.

Ny debatt

– Et så stort skille mellom kvotepris og pris på innenlandske tiltak kan muligens føre til en ny debatt om hvor mye vi skal kutte innenlands, sier Kallbekken.

Han påpeker at tiltakene blir dyrere jo lengre man venter med å iverksette dem.

Ikke bekymret

Miljøvernminister Erik Solheim, som fikk den enorme oversikten i fanget, er imidlertid ikke bekymret over prislappen. Han mener Norge ikke kan se seg blind på kostnadene når politikerne skal velge hvilke klimatiltak som skal brukes.

– Det er alltid fornuftig å gjøre de billigste og enkleste tiltakene først. Men kostnadseffektivitet kan ikke bli religion og overordnet synspunkt, med det kan bli en god tjener, sa Solheim på pressekonferansen i dag.

Må kutte hjemme

Solheim mener Norge uansett må ta sin del hjemme.

– Noen sier det er billigere å bare gjøre tiltak ute, mens andre mener det bare er avlat å kutte utslipp hjemme. Jeg sier ja, takk, begge deler. Vi må kutte i utlandet fordi utslippene der er større og tiltakene billigere. Vi må kutte hjemme fordi ikke kan fortelle andre hva de skal gjøre og samtidig unnlate å gjøre det samme selv.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.