KRAFT

Norges klimakontor er oljefyrt

DIESELFYRTE KLIMAKONTORER: Inne i dette bygget har delegatene sine kontorer under klimaforhandlingene. Varmen kommer fra disse dieselfyrte generatorene fra Energyst Cat Rental Power, og slipper ut en god del CO2.
DIESELFYRTE KLIMAKONTORER: Inne i dette bygget har delegatene sine kontorer under klimaforhandlingene. Varmen kommer fra disse dieselfyrte generatorene fra Energyst Cat Rental Power, og slipper ut en god del CO2. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
9. des. 2009 - 07:16

På vei ut fra Bella Center tirsdag oppdaget Teknisk Ukeblad klimaforhandlingenes skyggeside.

Flere dieselgeneratorer fra Energyst Cat Rental Power var satt opp utenfor delegatenes paviljonger, som er satt opp i tillegg til det opprinnelige Bella Center.

dieselgeneratorer utenfor bella center københavn klimaforhandlinger 081209
var satt opp utenfor delegatenes paviljonger, som er satt opp i tillegg til det opprinnelige Bella Center. HER KOMMER VARMEN: Selv ikke i fornybare Danmark slipper man unna å bruke fossil energi i krisetilfeller. Det er altfor mange delegater på Bella Center, så dermed måtte man utvide og fyre med diesel. Kjetil Malkenes Hovland

Dermed er det fossil energi som varmer blant annet Norges delegasjon og sjefsforhandler Hanne Bjurstrøm.

Har isolert

Arrangørene understreker at de har isolert paviljongene skikkelig, og at de har installert partikkelfiltre på dieselgeneratorene, men man kommer ikke unna en del CO2-utslipp fra generatorene.

Selve Bella Center skal bruke 1400 megawattimer (MWh) elektrisitet og 1200 MWh varme i hver av månedene november og desember.

Paviljongene fyres på diesel, men selve senteret er tilknyttet fjernvarmenettet. Ifølge arrangørene gir hver megawatt varme et utslipp på 113 kg CO2.

Bjurstrøm held briefing Takvam Mathismoen
Paviljongene fyres på diesel, men selve senteret er tilknyttet fjernvarmenettet. Ifølge arrangørene gir hver megawatt varme et utslipp på 113 kg CO2.VARMT OG GODT: Norges sjefsforhandler Hanne Bjurstrøm har pressekonferanse for blant andre Ole Mathismoen og Magnus Takvam. Varmen i lokalet kommer fra fossil energi. Kjetil Malkenes Hovland

Utslippet fra de dieselfyrte generatorene på utsiden av Norges kontor er ikke oppgitt av arrangøren.

Fjernvarmen kommer fra et kraftvarmeverk. Hadde fjernvarmen vært oljefyrt hadde utslippet vært 2,5 ganger større.

Kjøper klimakvoter

Arrangørene har riktignok kjøpt seg inn i et klimakvoteprosjekt i Dhaka i Bangladesh, hvor forbedrede ovner på et teglverk fører til 100 000 tonn CO2-reduksjon per år.

Og riktignok er det langt flere i Bella Center, 15 000 personer, enn det opprinnelig er laget for. Derfor er de kanskje unnskyldt når de fyrer det ekstra kontorbygget med fossil energi.

Men samtidig viser det kanskje noe av utfordringen med å snu verden til å bli lavutslippssamfunn. Et annet tegn på det er at delegater og journalister spiser mat med plastbestikk og drikker vann fra plastglass og plastflasker, selv om målet har vært å bruke mye porselen.

Her har likevel arrangørene vært flinke til å sette opp resirkuleringsbokser for papir, plast, flasker og organisk avfall. Ifølge arrangørene er glassene av bioplast, som gjøres om til biogass på Amagerforbrændingen.

Har energieffektivisert

De siste to årene har man investert 2,5 millioner euro for å gjøre Bella Center mer effektivt, og man har klart å spare 20 prosent CO2-utslipp, eller 1500 tonn CO2 i året.

De har fått sertifiseringen «den grønne nøkkel» for å ha spart energi ved å installere nye vinduer, lagt solfilm på vinduene, skiftet motorer og vifter i klimaanlegget og motorer i ventilasjonssystemet og lagt om søppelsystemet og de ansattes vaner.

Det er også 2000 PC-er tilgjengelig for delegater og journalister under møtet. Alle disse er merket 4.0 eller 5.0 under Energy Star-merket, hvilket vil si at de er ganske energigjerrige.

Det deles ut store mengder papir under møtet, møteplaner, dagsorden og foldere. Det er usikkert om dette er miljøpapir, men notatpapiret som man får utdelt er svanemerket, hundre prosent resirkulert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.