SAMFUNNPOLITIKK

Norges Bank senket renten

Norges bank senker styringsrenten til 1,25 prosent.
Norges bank senker styringsrenten til 1,25 prosent. Bilde: Scanpix
Joachim Seehusen
17. juni 2009 - 15:52

Den siste rentenedsettelsen får virkning fra 18. juni.

Tidlig ute INDUSTRIVENNLIG: Visesentralbanksjef Jan Qvigstad overrakte en gladnyhet til norsk industri da renten nok en gang ble senket onsdag 17. juni.
Tidlig ute INDUSTRIVENNLIG: Visesentralbanksjef Jan Qvigstad overrakte en gladnyhet til norsk industri da renten nok en gang ble senket onsdag 17. juni.

Tidlig ute

Skandiabanken har allerede reagert og setter ned renten på både lån og innskudd med 0,25 prosent.

– Vi har satt ned renten mye for å møte utfordringene som krisen ute har skapt. Siden september har vi satt ned styringsrenten med 4,5 prosentenheter. Det ser ut til at produksjonen her hjemme etter hvert vil ta seg opp igjen, men vi venter at prisveksten vil avta ned mot 1,5 prosent i løpet av det neste året, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Fallet avtar

Norges Banks anslag er om lag de samme som i mars, og analysen i Pengepolitisk rapport 2/09 tilsier at styringsrenten kan bli liggende nær 1 prosent en stund fremover.

Nedgangen i verdensøkonomien fortsetter. Også her hjemme faller aktiviteten, og arbeidsledigheten stiger.

– Det er fortsatt stor usikkerhet om utviklingen fremover. Så langt har fallet i aktiviteten ute vært større enn ventet. Utviklingen i tillitsindikatorer for næringsliv og husholdninger tyder likevel på at fallet i aktiviteten er i ferd med å avta både ute og hjemme. Finansmarkedene fungerer også noe bedre, sier Qvigstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.