POLITIKK

Norges Bank hever styringsrenta med 0,25 prosentpoeng – varsler stabil rente framover

Norges Bank gjør som de varslet i november og setter opp styringsrenta til 4,5 prosent.

Norges Bank og sentralbanksjef Ida Wolden Bache hever torsdag styrtingsrenten med 0,25 prosentpoeng.
Norges Bank og sentralbanksjef Ida Wolden Bache hever torsdag styrtingsrenten med 0,25 prosentpoeng. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
14. des. 2023 - 10:05

Det kunngjorde sentralbanksjef Ida Wolden Bache torsdag.

Rentehevingen er i tråd med det Norges Bank varslet etter forrige rentemøte 2. november, men er likevel ikke i tråd med det økonomene hadde varslet. De fleste regnet nemlig med at Norges Bank ville la renta ligge på grunn av litt lavere kjerneinflasjon enn ventet og uendret styringsrente i USA.

– Vi ser at økonomien kjøler seg ned, men prisveksten er fortsatt for høy. En økning i renten nå reduserer faren for at prisveksten holder seg høy lenge. Trolig holder vi styringsrenten på 4,5 prosent en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.

Banken begrunner hevingen med at prisveksten fortsatt er klart over inflasjonsmålet på 2 prosent. Det er utsikter til at lønnsveksten holder seg høy, og at kronen har svekket seg videre.

– Prognosen indikerer en styringsrente som blir liggende på 4,5 prosent fram til høsten neste år, før den gradvis avtar, heter det i pressemeldingen.

Tesla ønsker ikke å inngå kollektivavtale i Sverige. Bildet viser en Tesla Model Y under klargjøring ved selskapets fabrikk i Tyskland.
Les også

Oljefondet vil påvirke Tesla til å godta kollektivavtale

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.