SAMFUNN

Norge vurderer Eurofighter

Norge forhandler samtidig med amerikanske myndigheter om en videre deltakelse i Joint Strike Fighter-programmet, hvor Norge har deltatt i den innledende fasen.

Stortingets vedtak om å forberede anskaffelsen av nye kampfly er bakgrunnen for forhandlingene om deltakelse i de to programmene.

- Det mest nærliggende er å velge ett av de to programmene, men andre alternativer kan ikke utelukkes. Mest sannsynlig vil det bli tatt en beslutning om valg av program i løpet av første halvdel av 2002, sier fungerende pressetalsmann Rolf kjos i Forsvarsdepartementet, som understreker at deltakelse i et av programmene ikke er det samme som en beslutning om anskaffelse.

Deltakelse i et av kampflyprogrammene vil koste inntil 100 millioner kroner pr år fram til innkjøp av fly.

Utfallet av forhandlingene, og særlig hvilket program som gir de beste mulighetene for å få til et bredt samarbeid, vil danne grunnlaget for å ta en beslutning om eventuell deltakelse.

Amerikanske myndigheter besluttet før helgen å tildele Lockheed Martin oppgaven å ferdigutvikle og produsere Joint Strike Fighter. USA og Storbritannina vil kjøpe inn 3 000 slike fly.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.