ROMFART

Norge vil mer med i Galileo

Galileo, det europeiske alternativet til GPS, vil være operativt i 2012 og gi en nøyaktighet varierende fra noen centimeter til en meters margin.
Galileo, det europeiske alternativet til GPS, vil være operativt i 2012 og gi en nøyaktighet varierende fra noen centimeter til en meters margin. Bilde: ESA
27. mai 2008 - 16:00

Utbyggingen av Galileo starter i løpet av 2008. De store industrikontraktene skal være på plass før utgangen av året.

– Norsk romindustri er konkurransedyktige på teknologi til satellittnavigasjon, og vi anslår muligheten for direkte leveranser til Galileo til omkring 750 millioner kroner fram til 2027, sier Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Etter lengre tids stridigheter knyttet til finansieringen av prosjektet, ble den andre satellitten i Galileo-programmet skutt opp i april i år. I løpet av fire år skal de få selskap av 28 andre. Europa vil da ha fått et alternativ til det amerikanske GPS-systemet.

– Galileo vil gi bedre tilgang til satellittsignaler i områder hvor det i dag er dårlig dekning. Dette gjelder særlig i nordområdene, noe som vil ha stor betydning for Norge med tanke på forvaltning av fiskeri, sjøtransport og suverenitetshevdelse, sier Andersen.

Galileos totalbudsjett er på nærmere 3,4 milliarder Euro, eller ca. 27 milliarder kroner. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.