OLJE OG GASS

Norge vil ha Esa-støtte til Johan Castberg-feltet

– Ingen tvil om at Castberg blir bygd ut, sier Tord Lien.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil støtte opp om en ilandføring av oljen i Johan Castberg-feltet fordi det gir mest ringvirkninger av en eventuell utbygging av feltet i Barentshavet. Norge innleder nå forhandlinger om hvilke muligheter det er for å bedre økonomien for selskapene som har satt utbyggingen på vent.
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil støtte opp om en ilandføring av oljen i Johan Castberg-feltet fordi det gir mest ringvirkninger av en eventuell utbygging av feltet i Barentshavet. Norge innleder nå forhandlinger om hvilke muligheter det er for å bedre økonomien for selskapene som har satt utbyggingen på vent. Bilde: Jan-Morten Bjørnbakk/NTB scanpix
NTB NTB NTB
21. apr. 2015 - 12:32

– Næringsminister Monica Mæland og jeg vil diskutere med ESA hvilket handlingsrom vi har for å kunne legge til rette for at oljen og gassen fra Johan Castberg blir ført til land, sier olje- og energiminister Tord Lien til NTB.

Positiv

Lien kunngjorde de kommende forhandlingene med Esa på Barentshavkonferansen i Hammerfest tirsdag og tente dermed et nytt håp i en presset oljebransje.

– Det er veldig positivt at regjeringen nå søker å finne skattemessige løsninger som kan bidra til utbygging av feltet. Dette er helt i samsvar med signalene som ble gitt av den forrige regjeringen. Med det ser vi også at det vil være et bredt flertall i Stortinget bak dette. Det viktige er at man finner en konkret løsning og at man sikrer ESAs godkjenning, sier administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass.

Les også: Prosjektene sto i kø på norsk sokkel. Nå er det utbyggingstørke

Mest igjen

Lisenshaverne – Statoil, Eni og Petoro – har flere ganger utsatt investeringsbeslutningen i feltet som består av tidligere Skrugard og Havis og inneholder minst 400-600 millioner fat olje.

– Vi har sett på ressurstallene i Castberg. Vi ser at en ilandføring vil gi den beste ressursforvaltningen slik at det norske folk får mest igjen for ressursene. Derfor må vi se hvilket handlingsrom vi har for å kunne legge til rette for at oljen og gassen blir ført i land, sier Lien.

– Blir bygd ut

Utbyggingskostnadene er så høye at operatøren Statoil har utredet en alternativ løsning med en flytende plattform, uten ilandføring og terminal på Veidnes utenfor Nordkapp.

Men oljeministeren er skråsikker på at Johan Castberg kan bli det andre oljefeltet i drift etter Goliat som kommer i produksjon i løpet av sommeren.

– Det er ingen tvil om at Castberg-ressursen blir bygd ut. Den diskusjonen kan vi legge død. Dette handler om hvilken løsning som blir valgt, sier Lien til NTB.

Les også: Hevder oljeprisen nesten må dobles for at Goliat skal gå i null

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.