BYGG

Norge verdensmester i 3D-modellering

Joachim Seehusen
27. juni 2008 - 10:44

Norske arkitekter, bygg- og dataingeniører vant torsdag en verdensomspennende konkurranse om planlegging og prosjektering av en bydel i London for 220 millioner pund – 2,27 milliarder kroner.

Fjerde BIM-VM

Dette var det fjerde verdensmesterskapet i bruk av BIM, building information modell, som ble arrangert.

En verdensomspennende hel-digital konkurranse i planlegging og prosjektering arrangert med hovedsete i London. Det norske laget vant to av til sammen 11 priser: Best overall awards og Multi-disciplinary Design and Constructability.

I juryens uttalelse om det norske vinnerbidraget heter det at: «For involving the clients and for the breadth and depth of their design and collaboration».

BIM Vikings

12 lag fra hele verden med til sammen over 300 personer deltok i konkurransen. Fra norsk side hadde store deler av BIM-miljøet samlet seg til innsats, med både private og offentlige aktører.

På det norske laget, The BIM Vikings, var selskapene/virksomhetene Data Design System, Nosyko, Arktis, Powel, Holte Byggsafe, EPM Technology, Focus Software, Norsk Technology, Octaga, Sintef, Norconsult informasjonssystemer, Heggelund & Koxvold, Statsbygg, EDR Engineering Data Resources, AS og Forsvarsbygg.

Ny bydel på 48 timer

Ellers stilte to team fra Sør-Korea, tre fra USA, ett fra Japan, to fra Storbritannia, ett fra Chile, ett fra Finland og ett mixed lag med deltakere fra Finland, Nederland, Norge (Norconsult – BIM Costing), og Storbritannia.

Oppgaven var å planlegge og prosjektere en hel bydel i London på 48 timer. Rett nok skulle intet av dette realiseres noen gang, men kappestriden var en øvelse i å ta i bruk den nye teknologien som nå er på vei inn i internasjonal byggenæring – også her hjemme.

I praksis

Langsomt men sikkert vokser BIM frem som en realitet i byggenæringen. Statsbygg har allerede tatt BIM delvis i bruk, og det første prosjektet der bruk av BIM er en forutsetning er lansert på Doffin tidligere i år. BIM er også brukt på deler av nye A-hus, det nye sykehuset i Akershus.

Statsbygg har sagt at fra og med 2010 skal kun BIM benyttes på deres prosjekter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.