INDUSTRI

Norge utenfor EUs kvotehandel

Teknologi kan løse mange miljøproblemer.
Teknologi kan løse mange miljøproblemer. Bilde: Colourbox
5. sep. 2007 - 12:37

Den norske regjeringen skulle i juni i fjor lagt fram forslag til hvordan Norge skal knytte seg til EUs utslippskvotesystem fra 2008, men dette er stadig blitt forsinket på grunn av intern uenighet.

Krevende forhandlinger

Norge hadde opprinnelig planer om å bli med i EUs kvotehandel fra 1. januar 2008, men nå er holdningen justert til at vi skal være med en gang i løpet av 2008.

EU-ambassadør Oda Helen Sletnes sier til Aftenposten at det i hvert fall ikke blir tatt noen beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen i komiteens møte 28. september. Forhandlingene er krevende, sier hun.

Pinlig

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er oppgitt.

— Jeg tror ikke at norske bedrifter kan handle med CO2-kvoter før i juli neste år, sier han.

Lier-Hansen frykter at kvotene vil være rimelige i starten og bli dyrere etter hvert, men sier at det først og fremst er pinlig for Norge at vi krever så mange unntak at vi ikke får bli med på kvotesystemet fra starten.

Ikke blåkopi

SV har menet at Norge ikke må lage en blåkopi av EUs kvotesystem, men ha handlefrihet til å utforme en klimapolitikk som gjør Norge til et miljøpolitisk foregangsland.

Partiet har også ment at norsk industri skal få strengere miljøkrav enn industrien i EU, mens Senterpartiet og Arbeiderpartiet har vært skeptisk til dette.

- Det er ingen løsning å legge ned norsk industri for å imøtekomme våre forpliktelser hvis vi fortsetter å importere de samme varene, sier imidlertid Senterpartiets Ola Borten Moe til NRK.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.